Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kosze pełne grzybów! Wysyp prawdziwków w małopolskich lasach. Czytelnicy pokazują swoje zbiory

Grzybobranie 2023
Wszyscy narzekali ostatnio na pogodę, ale była - bardzo liczna! - grupa osób, którą padające deszcze napawały nadzieją. Nadzieją na, ma się rozumieć, udane grzybobranie! I rzeczywiście - w Małopolsce mamy teraz prawdziwy wysyp grzybów, a dowodem są zdjęcia, którymi podzielili się z nami nasi Czytelnicy.

Grzybobranie 2023 w Małopolsce - zdjęcia naszych Czytelników

Małopolska jest rajem dla miłośników grzybobrania. W każdym zakątku regionu można natrafić na różnorodność grzybów, które przyciągają poszukiwaczy skarbów przyrody. Prawdziwki, podgrzybki, rydze, kurki, maślaki – lista gatunków jest imponująca, a ich smak i aromat stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Grzybobranie to jednak nie tylko okazja do zapełnienia koszyka pysznymi okazami. To także czas spędzony w otoczeniu natury, który pozwala oderwać się od zgiełku codziennego życia. Spacerując po leśnych ścieżkach grzybiarze odkrywają spokój i harmonię, której nie sposób doświadczyć w miejskiej rzeczywistości.

Grzybobranie to nie tylko okazja do poszukiwania smacznych i zdrowych przysmaków, ale także sposób na odłączenie się od codzienności, odkrycie piękna przyrody i nawiązanie więzi z innymi miłośnikami natury. To chwile pełne radości i fascynacji, które łączą ludzi z przyrodą i pozwalają odkryć nowe oblicza Małopolski.

Podczas grzybobrania warto jednak pamiętać o zasadach zrównoważonego zbierania grzybów. Dbając o ekosystem leśny i przestrzegając regulacji prawnych, można cieszyć się owocami przyrody, nie naruszając jej równowagi.

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania

  • Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
  • Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kosze pełne grzybów! Wysyp prawdziwków w małopolskich lasach. Czytelnicy pokazują swoje zbiory - Dziennik Polski

Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto