18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Dobry chleb na Podhalu: nasz plebiscyt trwa

Łukasz Bobek
Już na prawdę niewiele czasu pozostało, by oddać głos w naszym plebiscycie na najlepszą piekarnię Podhala, Pienin, Spisza, Orawy i ziemi suskiej.

Prezentujemy dzisiaj kolejne piekarnie biorące udział w naszym plebiscycie.

Piekarnia "Łapszanka" w Łapszach Niżnych
To piekarnia, która również może poszczycić się długą historią. Górale z Łapsz jedzą wypiekany tam chleb już od 1952 roku. Od siedmiu lat jest jednak nowy właściciel, który nie zerwał w dobra historią, czyli przede wszystkim ze sprawdzonymi recepturami, a co za ty idzie z pysznymi wypiekami.

- U nas najchętniej ludzie kupują chleb łapszański, czyli pszenno-żytnie pieczywo na zakwasie. Również dobry mamy chleb wiejski - zapewnia Piotr Antolec, piekarz w "Łapszance". Ich chleby mogą testować mieszkańcy nawet Zakopanego czy Kościeliska.

Piekarnia "Tradycyjna" w Klikuszowej
Piekarnia działa niemal przy samej zakopiance. Dla mieszkańców Klikuszowej jest to jednak miejsce, które z chlebem kojarzy się jeszcze sprzed wojny.

Obecnie prowadzi ją rodzina Sulków. - Działamy tutaj od 10 lat. Jednak wypiekamy chleb według przedwojennej, sprawdzonej receptury - mówi Agnieszka Sulka.

Ich wypieki są znane nie tylko mieszkańcom Klikuszowej. Chleby z piekarni "Tradycyjnej" można kupić także w innych miejscowościach gminy Nowy Targ, w samym Nowym Targu, jak również w Rabce-Zdroju.
- Klienci chwalą nasz chleb razowy, żytni, a także przenno--żytni, czy chleb na liściu kapusty - wylicza pani Agnieszka.

Piekarnia "Hajnos" w Nowym Targu
Chleb z ul. Kolejowej znany jest mieszkańcom Nowego Targu sprzed wojny. Od 1992 roku pyszny chleb przygotowuje tam rodzina Hajnosów.

- Prowadzimy piekarnię, ale i cukiernię - mówi Adam Hajnos. - Nasze pieczywo jest na naturalnych składnikach, na zakwasie, bez żadnych ulepszaczy. Mamy pyszny chleb pszenno-żytni. Takim chlebem, po który najchętniej sięgają nasi klienci, jest chleb graham z foremki z otrębami.

Piekarnia może się pochwalić także chlebem o nazwie gwarek, który składa się aż z siedmiu rodzajów ziaren.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Gadżety i ceny oficjalnego sklepu Euro 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto