Podhale. Gdzie pod Tatrami zjemy najlepsze lody? Sprawdźcie nasze podpowiedzi

Aurelia Lupa
Smaczne, orzeźwiające, śmietankowe, jagodowe, a może czekoladowe, owocowe, na mleku, lub na jajkach... Na Podhalu nie brakuje lodziarni, wiele z nich to rodzinne firmy, z długoletnią tradycją i sekretną recepturą. Gdzie zjemy najsmaczniejsze lody, gdy nadejdą upalne dni? Sprawdźcie nasze podpowiedzi.

Najsłynniejsze na Podhalu są oczywiście lody nowotarskie. Kręcenia lodów w Nowym Targu sięga 1947 roku, kiedy Franciszek Żarnecki rozpoczął produkcje oparta wyłącznie na naturalnych składnikach. Lody w Nowym Targu są robione po dziś dzień. Zazwyczaj dostępnych jest 6-7 smaków. Kupujemy lody na wagę, dzięki temu możemy mieć po trochę z każdego smaku. Pyszne, kremowe i gładkie lody, rozpływające się w ustach podbijają serca mieszkańców i turystów. Firma rodzinna działa do dziś na nowotarskim Rynku pod nr 26, a od kilku lat w Zakopanem na górnych Krupówkach 48b znajduje się cukiernia państwa Żarneckich. Jeśli kolejka przed lodziarnia jest rekomendacją smaku, to tu zawsze są kolejki.

Lubieńscy - Deja Vue - niewielka budka na ulicy Sokoła 11 w Nowym Targu, zazwyczaj serwująca do pięciu smaków. Jednak to właśnie one podbiły serca mieszkańców i turystów. Lody są kremowe, gęstsze. Zimne smakołyki sprzedawane są z "okienka", tworzą się czasem gigantyczne kolejki.

Lody Tradycyjna Jarkiewicz – niewielka cukiernia obok Rynku na ul. Tadeusza Kościuszki 1, to rodzinna firma działająca od 1969 r. Lody są produkowane metodą tradycyjną przy użyciu naturalnych produktów - mleka i kremowej śmietany z lokalnej mleczarni, sezonowych owoców, bakalii, czekolady. Lody sprzedawane są na wagę, nakładane łyżką do wafelka lub do większego opakowania.

Wytwórnia lodów Naturalnych Lodziarnia na ulicy Krupówki 32 w Zakopanem. W ofercie naturalne, kremowe i świeże zimne smakołyki. Co wyróżnia te słodkości - bogactwo smaków – od tych tradycyjnych, jak śmietankowe, czekoladowe czy truskawkowe, po oryginalne i nowoczesne, jak kinder bueno, kawa, słony orzech, mascarpone z czarną porzeczką, rafaello czy nugat.

Cukiernia Samanta - lokalna rodzinna firma z Zakopanego, działa od 1927 roku wytwarza słodycze i lody. W swojej ofercie posiadają kawy i inne gorące napoje, torty, napoje chłodzące, ciasta i ciasteczka oraz lodowe desery. Lokale znajdziecie zarówno w Zakopanem, jak i w Kościelisku, gdzie znajduje się także zakład produkcyjny.

Lody Retro - w ofercie lodziarni z znajdującej się na zakopiańskim deptaku ul. Krupówki 44 znajdziecie zarówno produkty mleczne, jak i owocowe sorbety. Codziennie oprócz trzech podstawowych smaków (śmietanka, truskawka i czekolada) można dostać dwa nietypowe. Dla leniwych dowóz na terenie Zakopanego gratis.

Cukiernia Podwórko - rodzinna cukiernia działająca przy Krupówkach 25 od 1956 roku. Nie łatwo ją znaleźć, ponieważ jak sama nazwa wskazuje – znajduje się w podwórku. Produkuje ciasta i lody, korzystając z tradycyjnych receptur. Podobno słynie z najlepszych różanych lodów w Zakopanem. W swojej ofercie posiada także inne oryginalne smaki, jak np. miętowy czy piwny.

Religia i etyka w szkole. Kto ma kształcić nauczycieli etyki?

Wideo

Materiał oryginalny: Podhale. Gdzie pod Tatrami zjemy najlepsze lody? Sprawdźcie nasze podpowiedzi - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie