Witold Kozłowski: Produkty regionalne wizytówką Małopolski!

Materiał powstał we współpracy z Województwem Małopolskim
Czas świąt jest najlepszy, by posmakować i rozsmakować się w produktach z Małopolski. Zachęca do tego marszałek Witold Kozłowski.
Czas świąt jest najlepszy, by posmakować i rozsmakować się w produktach z Małopolski. Zachęca do tego marszałek Witold Kozłowski.
Nie ma wątpliwości, że Święta Bożego Narodzenia są najbardziej pysznymi w ciągu całego roku! Świąteczny stół wzbogacić mogą produkty regionalne, którymi szczególnie może pochwalić się województwo małopolskie! Z liczby produktów regionalnych w rejestrach unijnych, Małopolska zajmuje pierwsze miejsce w Polsce. Liczba małopolskich produktów wpisanych na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa jest również bardzo imponująca. 232 produkty tradycyjne spośród 2100 z całej Polski to produkty tradycyjne z Małopolski!

Zobacz specjalną publikację "Święta z małopolskimi smakami":

Małopolska pachnie i smakuje. Wędliny prosto z wędzarni, chrupiący obwarzanek, oscypek prosto z bacówki, złociste miody, świeżo tłoczone soki, ryby z krystalicznych wód, leśne grzyby, soczyste jabłka, śliwki i maliny. A wszystko zgodne z tradycyjną recepturą i szacunkiem do natury.

Czas świąt jest najlepszy, by posmakować i rozsmakować się w produktach z Małopolski.
- Małopolska ma swój niepowtarzalny smak! Czemu to zawdzięczamy? Tajemnice dobrej kuchni są zazwyczaj strzeżone pieczołowicie. Małopolska otwartość i gościnność góruje jednak nad tym wszystkim. Przepis jest prosty. Sięgamy po płody rolne i produkty, wytwarzane na tych ziemiach od wieków. Następnie skarby te nasze powszednie przetwarzamy zgodnie z tradycją przekazywaną w małopolskich rodzinach z pokolenia na pokolenie. Nasze mamy i babcie oraz tutejsi mistrzowie kuchni podają to wszystko pięknie na stół. Dzielimy się tym, co najlepsze - mówi marszałek województwa Witold Kozłowski.

Czas świąt jest najlepszy, by posmakować i rozsmakować się w produktach z Małopolski.
Czas świąt jest najlepszy, by posmakować i rozsmakować się w produktach z Małopolski. Zdjęcia potraw: Anna Wlezień

Towarzystwo dobrego smaku to część świątecznej atmosfery

Chcemy, by przy świątecznym stole towarzyszyła nam dobra żywność. Produkcja zdrowych, naturalnych, wysokiej jakości artykułów spożywczych ma dla województwa małopolskiego i uczestników projektu „Made in Małopolska” zasadnicze znaczenie.
- W Małopolsce przywiązujemy do tego procesu wielką wagę. Rolnicza wiedza, praca i plon stanowią fundament. Sprawa kolejna, by z tego, co zostało zebrane i wyhodowane, przygotować produkty, dania i posiłki nie tylko pożywne, ale i niezwykle smaczne. W Małopolsce robimy to bezbłędnie - podkreśla Witold Kozłowski.

Małopolscy producenci żywności odpowiadają na potrzeby rynku i mają w swojej ofercie wysokiej jakości produkty regionalne, które na stałe goszczą w restauracjach, hotelach czy miejscach sprzedaży produktów spożywczych.

Znak „Made in Małopolska” potwierdza, że nabywany przez nas produkt jest rzeczywiście przygotowany zgodnie z tradycyjną recepturą i szacunkiem do natury.

Czy można odpowiedzieć na pytanie, jak smakuje Małopolska? Jak najbardziej. Oto niezwykle starannie wybrane pozycje z szerokiego wachlarza regionalnych smaków. W unijnych księgach, zapewne złotymi zgłoskami, uwieczniono wyjątkowe produkty z Małopolski

Wpadnij… jak śliwka w kompot!

Suska sechlońska. Brzmi intrygująco, a smakuje swojsko. Spróbuj raz, a wpadniesz jak śliwka w kompot. Bo śliwka „suska” znaczy suszona, zaś „sechlońska” wzięła się od miejscowości Sechna. Śliwka to wolno, starannie wędzona, słodkawa, mięciutka w środku, aromatyczna i pachnąca dymem.

Pierogi z suską sechlońską.
Pierogi z suską sechlońską. Fot. Anna Wlezień

Jabłka łąckie to też klasa sama w sobie. Soczyście wybarwione, mocno kwaskowe, dojrzewające na terenie Kotliny Łąckiej, obdarzonej hojnie swoistym mikroklimatem. Łąccy sadownicy od wieków cieszą się zasłużoną sławą. A Małopolska jabłkiem stoi.

Zauroczy i na stół wskoczy…

Kolejny ceniony w Europie smak Małopolski. Fasola „Piękny jaś” z Doliny Dunajca. Niby mała rzecz, a cieszy. Gdyż piękno „jasia” idzie w parze z jego smakiem. Cienka skórka, delikatny miąższ, do tego z wysoką zawartością magnezu! Samo zdrowie. Uprawiany na plantacjach w dolinie Dunajca, na nisko położonych, niezwykle żyznych madach rzecznych. A zastosowania w kuchni ma rozliczne! Zupa fasolowa, pasztety, pierogi z fasolowym farszem. Mało tego! Torty i ciasta, kiełbasa, a nawet mocny trunek...

Wigilijny barszcz z "Pięknym jasiem".
Wigilijny barszcz z "Pięknym jasiem". Fot. Anna Wlezień

- Wspaniały świąteczny posiłek w pięknym i wyjątkowym miejscu. Wśród przyjaznych i pomocnych ludzi. W Małopolsce łączymy to wszystko. Zachęcam do sięgania po produkty oznaczone tym znakiem. Zapraszam do Małopolski! - zachęca marszałek Małopolski Witold Kozłowski.

Znak „Made in Małopolska” pomaga dokonać dobrego wyboru

„Made in Małopolska” to regionalny program wsparcia wartościowych, wyróżniających się form aktywności biznesowej, społecznej i kulturalnej. Prawo do posługiwania się prestiżową sygnaturą „Made in Małopolska” otrzymują Partnerzy projektu. Znak „Made in Małopolska”, potwierdza szczególną wartość małopolskiego biznesu, miejsc, obiektów, inicjatyw czy wyjątkową jakość produktów z naszego regionu. Punktem wyjścia jest dla nas głębokie przekonanie, że w produktach, usługach, a także sposobie działania wielu firm i środowisk z Małopolski, tkwi wielki, bezcenny potencjał.

- I tym dobrem chcemy się dzielić - mówi Witold Kozłowski, Marszałek Województwa Małopolskiego.

Inicjatywy, Miejsca, Biznes, Smak, Woda, Dizajn to sześć filarów projektu „Made in Małopolska”, wokół których stworzono przestrzeń do współpracy. Inspirujące działania, miejsca warte odwiedzenia, biznes na światowym poziomie, ludzie z pasją, feeria smaków i zapachów, wolność, emocje.

Taka jest właśnie Małopolska - wielobarwna i wyjątkowa. To właśnie w Małopolsce tradycja łączy się z nowoczesnością. To tutaj warto szukać miejsc i produktów opatrzonych znakiem „Made in Małopolska” dla których pochodzenie ma znaczenie!

Witold Kozłowski: Produkty regionalne wizytówką Małopolski!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Witold Kozłowski: Produkty regionalne wizytówką Małopolski! - Gazeta Krakowska

Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto