Jak zrobić podhalańskie moskole? Przepisem na małopolskie moskole podzieliła się Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka. Do tego pyszne masło i wspaniała, niebanalna przekąska gotowa! Pamiętajcie, że moskole to regionalne potrawa kuchni podhalańskiej. Dawniej pieczono je na blasze, dziś można to z powodzeniem robić na suchej patelni.

Składniki na moskole
- 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 50-60 dag mąki pszennej
- 2 jaja
- sól
Składniki na masło czosnkowo-ziołowe
- 10-15 dag masła
- 3-5 ząbków czosnku
- zioła: majeranek, tymianek, bazylia
- sól
Wykonanie
Masło. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do miękkiego masła, dodać szczyptę soli, zioła, unieść widelcem i dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulkę, przełożyć na talerzyk i odstawić do lodówki.
Moskole. Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę, dodać jaja, sól i mąkę, zagnieść ciasto rękami. Mąkę dawkujemy według potrzeby, ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Uformować płaskie okrągłe placki i opiec na
Zobacz koniecznie!

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?