Podhale. Jakie regionalne potrawy zjeść podczas pobytu w górach [TOP 10]

red.
Zdaniem restauratorów z Podhala nasi rodacy podczas wakacji są tradycjonalistami i najczęściej zamawiają: rosół, kotlet schabowy czy pierogi. Takiego wyboru według szacunków dokonuje około 60 procent klientów górskich karczm, restauracji i barów szybkiej obsługi. Co z pozostałymi klientami? Okazuje się, że ci są bardziej wybredni i szukają potraw typowo regionalnych. Tym samym podczas urlopu nie tylko zdobywają kolejne szczyty, ale też odbywają podróż w poszukiwaniu nowych smaków.

Specjalnie dla takich osób przygotowaliśmy zestawienie 10 regionalnych potraw z okolic Tatr, które są znane tylko tutaj i tylko w górach można dostać je w restauracji. Ciekawi nas czy próbowaliście już wszystkich...

Mniej wina w Europie

Wideo

Materiał oryginalny: Podhale. Jakie regionalne potrawy zjeść podczas pobytu w górach [TOP 10] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie