Świąteczna… lekkość dań

Materiał informacyjny Cremajo
Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, pełen ciepła, miłości i wspólnych chwil spędzonych przy rodzinnym stole. Spotkania z bliskimi, rozmowy przy choince i aromatyczne potrawy sprawiają, że dni te długo pozostają w pamięci. Jednak aby cieszyć się świętami w pełni, warto zadbać o zdrowe i lekkie menu, które nie tylko zachwyci podniebienia, ale sprawi, że będziemy czuć się lekko po odejściu od stołu. Oto sekret, który pomoże osiągnąć ten cel. Sprawdź, z jakich składników lepiej zrezygnować i dlaczego majonez Cremajo to idealny wybór.

Planowanie menu – zacznij od podstaw

Nadszedł czas, by rozpocząć przygotowania do świąt Bożego Narodzenia, a jednym z kluczowych elementów jest planowanie menu. Potrawy powinny nie tylko kusić smakiem, ale też być przyjazne dla zdrowia i samopoczucia wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole. Warto zrezygnować z niektórych składników i zastąpić je alternatywami znacznie bardziej przyjaznymi człowiekowi.

Zamiast tradycyjnego białego cukru lepiej sięgnąć po naturalny miód, brązowy cukier lub syrop klonowy, bo wszystkie te zamienniki mają znacznie korzystniejsze właściwości zdrowotne. Podobnie sprawa się ma z białą mąką. Tę warto zastąpić mąką pełnoziarnistą, orkiszową lub żytnią, bo to wpłynie pozytywnie na procesy trawienne. Czerwone mięso można zastąpić mięsem drobiowym i większą ofertą dań rybnych. Dobrze jest ograniczyć ilość soli, zastępując ją innymi przyprawami i ziołami. Wszelkie sosy lepiej przygotować samodzielnie, niż korzystać z gotowych produktów, często zawierających ogromne ilości konserwantów, barwników i polepszaczy smaków.

Dbałość o zdrowe menu wcale nie oznacza, że należy zrezygnować chociażby ze świątecznej sałatki, bo majonez też można wybrać taki, który będzie lekkostrawny i zdrowy. Mowa tu o majonezie Cremajo, który świetnie sprawdza się nie tylko jako tradycyjny dodatek do sałatek i przekąsek, ale także jako składnik wielu kulinarnych przepisów.

Cremajo – majonez dla każdego

Majonez zawsze kojarzy się z ogromną liczbą kalorii i wielu dietetyków zaleca rozwagę w tym zakresie. Jak się jednak okazuje, wcale nie trzeba rezygnować z ulubionych smaków i potraw, bo wystarczy użyć Cremajo, dobrego, niskokalorycznego majonezu o zdrowym, nowoczesnym składzie. Jest on odpowiednim produktem dla każdego, nawet dla cukrzyków i chorych na celiakię. Pysznie smakuje, ma wyśmienitą konsystencję, a po otwarciu nie musi być przechowywany w lodówce. Cremajo nie zawiera jajek, więc śmiało można stwierdzić, że jest to pierwszy polski majonez odpowiedni nawet dla osób na diecie wegańskiej.

Cremajo świetnie sprawdza się jako element sałatek i domowych sosów przyrządzanych „na zimno”, takich jak sos tatarski, czosnkowy czy popularny i uwielbiany sos tysiąca wysp. Co ciekawe, Cremajo to także idealny składnik potraw i… świątecznych ciast, a kilka przepisów naprawdę warto wypróbować. Przetestujcie je koniecznie! Życzymy smacznych świąt!

Keks z Cremajo

Składniki

  • Bakalie (żurawina, rodzynki, śliwki oraz morele) – 200 g
  • Orzechy (włoskie i laskowe) – 200 g
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa – 100 g
  • Mąka pszenna typ. 450 – 225 g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Jajka – 4 sztuki (L)
  • Cukier – 110 g
  • Majonez Cremajo (40% albo 20%) 100 g
  • Szczypta soli
  • Cukier puder – ½ szklanki
  • Sok z cytryny – 3-4 łyżki

PRZYGOTOWANIE:
Bakalie i orzechy posiekać grubo, obtoczyć w dwóch łyżkach mąki. Formę (12×26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli. Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę. Dodawać porcjami mąkę i mieszać. Następnie dodać Majonez Cremajo 40% albo 20% i wymieszać delikatnie. Na koniec dodać bakalie, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy oraz orzechy. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie, wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i polać wierzch ciasta lukrem. Na górze udekorować pozostałą częścią kandyzowanych skórek pomarańczy.

Taco z pastą curry z łososiem

Składniki na 20 porcji:

  • 1 kawałek łososia wędzonego
  • 2 duże jajka
  • 2 laski selera naciowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 50 g majonezu Cremajo Curry
  • Sok z ½ limonki
  • Garść świeżej kolendry

Do podania: kukurydziane łódeczki taco i liście świeżej sałaty.

PRZYGOTOWANIE

Jajka ugotować, wystudzić, pokroić w kostkę. Awokado pokroić, seler i kolendrę drobno posiekać, Połączyć wszystkie składniki zagniatając widelcem lub używając niskich obrotów blendera. Aby pasta nie ściemniała, koniecznie dodaj kilka kropli soku z limonki. Pastę można też serwować na razowych grzankach albo postawić na świątecznym stole do smarowania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Świąteczna… lekkość dań - Nasze Miasto

Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto