Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews!

Materiał informacyjny Restaurant Week

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Ed Red

Po kilku latach przerwy Ed Red powraca na kulinarną mapę Krakowa przy ulicy Bocheńskiej 7 w wielkim stylu! Koncept znany z jakościowych dań mięsnych (i obłędnego masła do steków!) wraca w odświeżonej formie. Chef kuchni Przemysław Skibiński z okazji Festiwalu przygotował w menu A: drobiową terrinę z piklami i ketchupem ogórkowym, szarpanego kurczaka w brioszce z karmelizowaną czerwoną cebulą i pikantną sałatką z marchewki z rukolą. W menu B: salceson ozorkowy z sosem tatarskim, bastowany Hanger Steak podany na ziemniaczanym blinie z pieczoną papryką. Kulinarny happy-end tej uczty to tarta z białej czekolady z sorbetem z rokitnika.

Restauracja Sąsiedzi

Restauracja Sąsiedzi powstała w 2010 roku, od samego początku będąc alternatywą dla miłośników nieśpiesznego, eleganckiego posiłku w wyjątkowej aranżacji. Doświadcz festiwalowej atmosfery w podziemiach XIX-wiecznej kamienicy w sercu krakowskiego Kazimierza. W popisowym menu na wiosnę do wyboru wersja A: chrupiące spring rolls, warzywa w kminie i hummus z grochem, na danie główne ragout z pieczonych warzyw, kalmary, omułki i naan. W menu B: krem z modrej kapusty, wędzony jesiotr i pumpernikiel oraz pyzy, wolno gotowana wołowina, grzyby i kimchi. Na zwieńczenie uczty sernik z domowego twarogu, kokosa, kompotu cytrusowego i jaśminu. Tego menu nie możesz przegapić- rezerwuj!

4Seasons Restauracja

Restauracja 4Seasons znajduje się w nowoczesnych i komfortowych wnętrzach czterogwiazdkowego hotelu Garden Square. Słynie z sezonowych dań i wyszukanych produktów od najlepszych, lokalnych dostawców. Z okazji Festiwalu Chef kuchni przygotował dwie wersje menu. Dla wegetarian: terrina warzywna, edamame, orzech ziemny w karmelu oraz pianka miętowa, na danie główne smażona kapusta z syropem klonowym, puree z selera, chipsem z selera, oliwą curry-kardamon, na deser: roślinny tofusernik, ciasteczka korzenne, masło orzechowe i płatki róży. Mięsne menu to: ciemny bulion wołowy, pierożek z wołowiną, concasse z pomidora, ostra oliwa paprykowa, makaron rotondi z gotowaną giczą cielęcą, jus cielęcy, pianka parmezanowa, na finał muffinka bananowa, banan w karmelu i lody z gorzkiej czekolady.

Kawaleria

Położona w samym sercu magicznego Krakowa, przy ulicy Gołębiej 4, restauracja Kawaleria przyciąga oryginalnym wystrojem i niepowtarzalną atmosferą. W otoczeniu pamiątek dawnej Polski spróbujesz autentycznej, tradycyjnej kuchni Słowian. Festiwalowe menu to propozycja pełna newstalgicznych klasyków. Na przystawkę wiosenny krem szczawiowo-selerowy z kurzym jajkiem, danie główne do wyboru: placuszki gryczane ze szpinakiem, słodko-kwaśna sałatka z kopru włoskiego i selera naciowego oraz sos miętowo-czosnkowy, alternatywa to sojowo-miodowy filet z kurczaka, ziemniaczki a’la ognisko, puree z marchewki i sos pieprzowy. Deser w Kawalerii to torcik czekoladowy z orzechami włoskimi, sos porzeczkowy i bita śmietana.

Daigo Sushi

Japońska restauracja w sercu krakowskiego Kazimierza to miejsce w którym każde danie jest małym dziełem sztuki przygotowywanym z świeżych, starannie wyselekcjonowanych składników. To nowoczesne podejście do sushi w wydaniu Chefa kuchni z ponad 10-letnim doświadczeniem. Na wiosenny Festiwal przygotowali dwie propozycje menu, w pierwszej: chirashi sushi- rodzaj japońskiej potrawy sushi, podawanej w miseczce wypełnionej ryżem i ułożonymi na nim różnorodnymi warzywami, oraz uramaki z opalonym bakłażanem i marynowanym porem z dodatkiem trufli, na deser mochi ice cream. Dla mięsożerców w Daigo Sushi: tatar z łososia z chrupiącym słodko-kwaśnym ogórkiem z miętą, uramaki z krewetką w tempurze, mango i awokado oraz lody z czarnego sezamu na deser.

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews! - Małopolskie Nasze Miasto

Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto