MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Sałatka z ryżem, kukurydzą i papryką. Bajecznie pyszna i zadziwiająco łatwa do zrobienia. Obiecuję, że oszalejesz na jej punkcie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Sałatka z ryżem, papryką i kukurydzą to doskonała propozycja na każdą imprezę. Robi się ją bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Efekt jest zaskakująco smaczny, a sałatka znika w mig. Można przyrządzić ją w wersji wegetariańskiej lub z piersią z kurczaka. Jest bardzo pożywna, a jej smak wręcz uzależnia.

W skrócie

Proponuję ci dzisiaj jedną z tych sałatek, na które wszyscy dosłownie się rzucają. Kiedy pojawia się na stole, znajomi pytają o przepis i nie mogą uwierzyć, że zawiera tylko kilka bardzo prostych i łatwo dostępnych składników. Dodatkowo, sałatka z ryżu jest bardzo pożywna. Jego neutralny smak świetnie podkręca papryka, a kukurydza i fasola są doskonałym uzupełnieniem. Kolejnym ważnym składnikiem jest koperek, który dopełnia całości i sprawia, że sałatka z ryżem ma charakterystyczny aromat. Nie jadam mięsa, więc tym razem zrobiłam wersję wegetariańską, ale śmiało możesz dodać do sałatki pokrojoną pierś z kurczaka. Jeśli wypróbujesz ten przepis choć raz, na pewno będziesz regularnie do niego wracać.

Sałatka z ryżem, kukurydzą i papryką to jeden z imprezowych hitów. Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak ją przygotować - krok po kroku.
Sałatka z ryżem, kukurydzą i papryką to jeden z imprezowych hitów. Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak ją przygotować - krok po kroku. Karolina Głogowska

Sałatka z ryżem – przepis na imprezę lub szybką kolację

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka ryżu jaśminowego,
  • 100 g żółtego sera w kawałku,
  • pieczona pierś kurczaka (opcjonalnie),
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • duża czerwona papryka,
  • pęczek szczypiorku,
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • sól, pieprz.

Na kolejnych zdjęciach naszej galerii zobaczysz, jak przygotować sałatkę z ryżem krok po kroku.

Polecam także: Wyśmienita sałatka z kuskusem. Ważny jest jeden trik

Jak przygotować sałatkę z ryżu, kukurydzy, fasoli i papryki?

  1. Ryż ugotowałam na sypko według przepisu na opakowaniu. U mnie było to 15 minut, ważne, aby ryż nie był rozgotowany. Następnie zostawiłam go do całkowitego wystudzenia.
  2. W tym czasie starłam ser na grubych oczkach tarki i pokroiłam drobno czerwoną paprykę.
  3. W salaterce umieściłam ryż, dodałam kukurydzę, fasolę, paprykę oraz ser.
  4. Posiekałam koperek i także dodałam do sałatki. Wymieszałam całość.
  5. W osobnej miseczce wymieszałam jogurt z majonezem, solą i pieprzem. Dodałam do sałatki i wymieszałam.
  6. Zostawiłam na 30 minut, aby składniki się przegryzły. Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach, a nawet następnego dnia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sałatka z ryżem, kukurydzą i papryką. Bajecznie pyszna i zadziwiająco łatwa do zrobienia. Obiecuję, że oszalejesz na jej punkcie - Strona Kuchni

Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto