![Drożdżowe cebularze z czarnuszką i żółtym serem. Proste i...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/38/d9/6405849a71f04_o_large.jpg)
Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej
Drożdżowe cebularze z czarnuszką i żółtym serem. Proste i pyszne
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki
2 dag drożdży
150 ml wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
5 cebul
1,5 łyżki czarnuszki
10 dag sera żółtego
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, olej oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Oprószyć solą oraz pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W wyrośniętego ciasta uformować owalne placuszki. Ułożyć je na blaszce. Na ciasto nałożyć porcję cebuli. Wierzch posypać żółtym serem oraz czarnuszką.
Cebularze piec 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek