12 z 14
Poprzednie
Następne
Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej
Słodkie rogaliki drożdżowe z marmoladą. Klasyka sama w sobie! Przepis Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki:
0,7 dag drożdży
0,5 kg mąki
kostka margaryny
3 łyżki cukru
3 jajka
twarda marmolada
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić z cukrem i zarobić z mąką, jajkami oraz margaryną. Następnie wyrobione ciasto zawijamy w ściereczkę i zanurzamy na 1 godzinę w wodzie. Po godzinie z ciasta formujemy rogaliki i nadziewamy marmoladą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Pyzowic