![Pierożki drożdżowe z jabłkiem. Pyszne – jak u babci!...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/38/d9/6405849a3c3f0_o_large.jpg)
Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej
Pierożki drożdżowe z jabłkiem. Pyszne – jak u babci!
Składniki:
550 g mąki
szklanka ciepłego mleka
50 g drożdży
250 g margaryny
2 sztuki cukru waniliowego
cukier zwykły
cynamon
1 jajko
1,5 kg jabłek (szarej renety)
Wykonanie
Do miski robota wsypujemy mąkę, następnie pokrojoną w kostkę margarynę. Drożdże rozpuszczamy z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do rozpuszczonych drożdży wlewamy ciepłe mleko, mieszamy. Masę drożdżową wlewamy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto aż będzie mieć gładką konsystencję.
Po wyrobieniu misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Jabłka obieramy, pozbywamy pestek i ucieramy na dużych oczkach. Przekładamy do gorącej patelni, słodzimy cukrem, cukrem waniliowym i posypujemy cynamonem. Jabłka prażymy około 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat roboczy. Wałkujemy na 2mm placki i wycinamy krążki.
Jabłka odcedzamy przez sito z nadmiaru soku. Nakładamy na krążki i formujemy pierożki. Gotowe pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia i po chwili można się zajadać. Smacznego!
Przepis Małgorzaty Bykowskiej