![Kakaowe rogaliki drożdżowe z powidłami...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/38/d9/6405849a017ae_o_large.jpg)
Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej
Kakaowe rogaliki drożdżowe z powidłami
Składniki:
2 szklanki mąki
150 g masła
2 łyżki kakao
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki śmietany 18%
20 g drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 słoika powideł śliwkowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z kakao. Dodać masło oraz pokruszone drożdże i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.
2. Ciasto rozwałkować tworząc okrąg. Pokroić je na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwinąć w rogaliki.
3. Rogaliki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodą. Czekoladą polać upieczone rogaliki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”