![Domowe drożdżówki z serem od Koła Gospodyń Wiejskich...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/76/9d/64058499c0e5d_o_large.jpg)
Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej
Domowe drożdżówki z serem od Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki na zaczyn
20 gram świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie
Drożdże, mąkę i cukier rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 min).
Składniki na ciasto drożdżowe
zaczyn drożdżowy
250 gr mąki pszennej
40 gr bardzo miękkiego masła
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru
1 jajko (rozmiar L)
2/3 szklanki mleka (2%)
Składniki na masę serową
250 gr twarogu półtłustego
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
1 żółtko (białko zachować do smarowania drożdżówek)
Wykonanie drożdżówek
Mleko wymieszać z cukrem, miodem i jajkiem. W misie miksera umieścić mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mleko, wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Kiedy ciasto się wymiesza, kawałkami dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiać. Wyrabiać przez ok. 10 min na średnich obrotach miksera, ciasto będzie klejące.
Następnie misę przykryć folią spożywczą w odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę (najlepiej drewnianą).
Będzie dość luźne, ale nie klejące. Ciasto kilka razy zagnieść, zrobić to dość delikatnie. Uformować kulę, podzielić ją na 8 większych lub 16 mniejszych kawałków.
Uformować z nich drożdżówki lekko spłaszczając.
Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut do podrośnięcia. W każdej drożdżówce zrobić dołek, najlepiej przy pomocy dna kieliszka zanurzonego w mące (ciasto nie będzie się przyklejało do szkła). Kieliszkiem wyciąć dołek w cieście. Do każdego dołka włożyć łyżeczkę masy serowej. Posmarować spienionym białkiem.
Masa. Wszystkie składniki masy umieścić w misce, dokładnie wymieszać.
Drożdżówki piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez ok. 12-14 min, powinny być ciemnozłote. Wystudzić na kuchennej kratce. Ciepłe można polukrować, zimne oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki