![Domowe paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/76/9d/6405849972b08_o_large.jpg)
Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej
Domowe paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem
Składniki na ciasto
4 szklanki mąki + do podsypywania
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
0,4 ml gęstej śmietany
1 i 1/2 kostki masła
4 żółtka
4 jajka
10 dag drożdży
Składniki na farsz
1 i 1/2 kg pieczarek
duży por
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
Dodatkowo
żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
kminek lub sezam do posypania
Wykonanie
Farsz. Farsz najlepiej przygotować wcześniej. Zeszklić na oleju posiekany w piórka por, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Doprawić do smaku solą , pieprzem.
Ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło, żółtka i jajko. Śmietanę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, nie pozostawiać do wyrośnięcia, ale od razu podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki.
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki