Nic dziwnego, że stoisko z pierożkami z Kościeliska było oblegane od rana do wieczora.
- Ludzie szukają takich właśnie rzeczy, zdrowych, zrobionych domowym sposobem - mówi pani Zofia.
Według niej takie targi produktów regionalnych, jakie od czwartku odbywają się na Równi Krupowej - są niezwykle ważne i powinny odbywać się częściej. Tak samo uważają panie ze Stowarzyszenia Kobiet ze Zgorzałego w powiecie kartuskim. - Oczywiście, że takie tradycyjną metodą robione przysmaki są dziś bardzo poszukiwane - mówią prezes Stowarzyszenia, Zyta Górna, Gabriela Mejer oraz Beata Kąkol.
Panie przywiozły do Zakopanego chleb ze smalcem po kaszubsku, który okazał się prawdziwym hitem. Tak samo jak ich nalewki truskawkowe zwane "malenowi sznaps", a także prince (placki ziemniaczane z cukrem). Sernika już im zabrakło.
Obok naszych polskich producentów - jak mówi Krzysztof Król-Łęgowski, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury (organizator targów) - swoje produkty prezentowało 15 wystawców z Europy.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?