Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne kluski kładzione z sosem pieczarkowym – szybki i delikatny domowy obiad. Poznaj sprawdzony przepis na danie bez mięsa

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Domowe kluseczki z sosem pieczarkowym. Zobacz, jak szybko możesz przygotować taki wyśmienity obiad. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Domowe kluseczki z sosem pieczarkowym. Zobacz, jak szybko możesz przygotować taki wyśmienity obiad. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na szybki obiad bez mięsa? Polecam sprawdzony przepis na kluski kładzione z sosem pieczarkowym. To bardzo proste do zrobienia danie, przy którym się nie napracujesz. Całość zajmie ci około pół godziny. Kluseczki są bardzo delikatne i przyjemnie maślane, a sos wyrazisty i kremowy. Przekonaj się, jak świetnie smakuje i wypróbuj przepis.

W skrócie

Szybki obiad bez mięsa

W ciepłe dni, gdy nie mam ochoty na długie gotowanie, chętnie sięgam po szybki przepis na pyszne domowe danie bez mięsa – kluski kładzione z sosem pieczarkowym. Można je przygotować w mniej więcej pół godziny, i to bardzo łatwo. Taki obiad podaję sam lub z dodatkową porcją warzyw, np. surówką z młodej kapusty i ogórków. Świetnie smakuje także posypany startym parmezanem.

Przepis na kluski kładzione z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Liczba porcji: 2 osoby.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:
Kluski:

  • ok. 130 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oleju lub rozpuszczonego masła,

Sos:

  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 200 ml śmietanki 30% tł.,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki suszonego oregano lub bazylii.

Jak zrobić obiad bez mięsa – kluski kładzione z sosem pieczarkowym?

  1. Wymieszaj jajko z wodą, szczyptą soli i połową ilości mąki.
  2. Dodaj olej lub rozpuszczone masło i dosyp stopniowo resztę mąki, przez cały czas mieszając ciasto.
  3. Gotowe gładkie ciasto na kluski odstaw na ok. 10 minut.
  4. Wstaw duży garnek z wodą do zagotowania.
  5. Umyj i obierz pieczarki.
  6. Cebulę i czosnek obierz i pokrój drobno.
  7. Na patelni rozgrzej odrobinę masła lub oleju, podsmaż pieczarki z cebulą i czosnkiem na złoty kolor.
  8. Wlej śmietankę, dodaj przeprawy i posiekaną natkę.
  9. Wymieszaj sos pieczarkowy i gotuj 5 minut na małym ogniu.
  10. Gdy woda w garnku się zagotuje, możesz skończyć przygotowywanie klusek: dużą łyżkę najpierw zanurz we wrzątku, a następnie nabierz małą porcję ciasta i wrzuć do wody, ciasto samo zejdzie z łyżki. Przygotuj tak wszystkie kluski.
  11. Zamieszaj kluseczki, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je 2 minuty i odcedź.
  12. Podawaj kluski na ciepło polane pieczarkowym sosem.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjne kluski kładzione z sosem pieczarkowym – szybki i delikatny domowy obiad. Poznaj sprawdzony przepis na danie bez mięsa - Strona Kuchni

Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto