- Wszystkie dania w Poroninie były znakomite. O istnieniu niektórych to nawet nie wiedziałam. Na przykład znakomite były moskole smażone na smalcu, co jest u nas niecodzienne - zaznacza Kinga Plucińska, mieszkanka Zakopanego. - Coraz mniej ludzi kojarzy te nasze specjały. O ile moskole z masłem są ludziom znane, to tarcioki czy fizoły już nie. Te pierwsze to kluski ze startych ziemniaków, a drugie - zupa fasolowa z ziemniakami - mówi Maria Gawlak, starsza gaździna.
Trzeba przyznać, iż gospodynie domowe potrafią "warzyć z fantazją". Wchodzących na salę gości witały uginające się stoły. Było na nich dosłownie wszystko. Swojskie wędliny, przetwory, różnorakie potrawy mięsne, kluski, potrawy z kapusty. Nie zapomniano również o tradycyjnych ciastach oraz wszelakiego rodzaju własnej produkcji napojach alkoholowych. Wszystko to podane w niezwykle estetyczny sposób.
- Dla nas gotowanie to przyjemność. Na ten konkurs przygotowujemy się bez mała pół roku. Najpierw wspólnie ustalamy, co będziemy gotować. Decydujemy się na zapomniane przepisy, które sporządziły jeszcze nasze prababki - mówią gaździny z Małego Cichego. Przyznawano nagrody m. in. w kategoriach: potrawa mięsna, z ziemniaka, z kapusty.
Pokaż, kogo popierasz. Już dziś oddaj głos na prezydenta Krakowa
Polecamy w serwisie kryminalnamalopolska.pl:**Ukradł kartę bankomatową z portfela i wypłacił całą kasęMaciej Szumowski stał się legendą. Idź jego drogą.**Wejdź na szumowski.eu
A może to Ciebie szukamy? Zostań**miss internetu**województwa małopolskiego
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?