MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką? Ważne są proporcje i zaczyn. Niezawodny przepis na ciasto ze śliwkami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, maślaną kruszonką i lukrem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, maślaną kruszonką i lukrem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to moje ulubione ciasto na wrzesień. Jest delikatne, pachnące wanilią i masłem. Wprost rozpływa się w ustach. Do tego kwaskowe i pachnące owoce, pyszna kruszonka oraz cytrynowy lukier. Po prostu niebo w gębie! Gorąco polecam, wypróbuj przepis na najlepszą drożdżówkę ze śliwkami.

W skrócie:

Drożdżówka ze śliwkami. Sprawdzony przepis na ciasto

Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. To jeden z moich ulubionych wypieków, który nigdy nie zawodzi. Zawsze znika do ostatniego okruszka. Ciasto jest bardzo delikatne, rozpływa się w ustach i cudownie pachnie wanilią. Aromatyczne śliwki dodają odrobinę kwaskowatego smaku. Całość zdobi maślana kruszonka i lukier. Dla mnie to niebo w gębie. Polecam nie tylko takim łasuchom jak ja, ale i każdemu – wypiek jest wyśmienity i nie za słodki.

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

czas przygotowania: ok. 1 godzina + wyrastanie i pieczenie ciasta
porcja na: dużą blaszkę
poziom trudności: średni

Składniki:
ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g drożdży + łyżeczka cukru i 2 łyżki mleka,
  • 4 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • ok. 15 śliwek,

kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 120 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny.

Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką? Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Najpierw zrób zaczyn. W małej miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i 2 łyżami mleka. Odstaw na 5 minut, by zaczyn delikatnie podrósł.
  2. Rozpuść masło.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, wanilię, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i roztrzepane widelcem jajko.
  4. Wlej mleko i wymieszaj łyżką.
  5. Następnie wlej rozpuszczone masło, wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć rękami.
  6. Ciasto ma być elastyczne i ładnie odchodzić od rąk i ścianek miski.
  7. Przykryj ciasto np. ściereczką i odstaw na minimum 30 minut. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
  8. Zrób kruszonkę: wymieszaj łyżką mąkę z cukrem, wanilią, szczyptą soli i rozpuszczonym masłem, schowaj do lodówki.
  9. Śliwki umyj i przekrój na pół, usuń pestki.
  10. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  11. Cisto rozwałkuj i przełóż do blaszki.
  12. Ułóż na nim śliwki, skórką do dołu.
  13. Całość posyp kruszonką – rozcieraj zimne ciasto w palcach, aż będzie przypominało mokry piasek.
  14. Piecz ciasto w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
  15. Wystudzone ciasto udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Gotowe, smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką? Ważne są proporcje i zaczyn. Niezawodny przepis na ciasto ze śliwkami - Strona Kuchni

Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto