- Na pierwszy "strzał" idzie podhalańska jagnięcina, nasz produkt, który obecnie oczekuje na certyfikat unijny - podkreśla Andrzej Gąsienica Makowski, starosta tatrzański, który razem z Tatrzańską Agencją Rozwoju, Promocji i Kultury organizuje Akademię. - Chcemy podczas warsztatów pokazać, jak można przyrządzić ten rodzaj mięsa.
Organizatorzy mają nadzieję, że tego typu działania, jak wykłady i warsztaty w ramach Akademii - będą początkiem budowania rynku sprzedaży podhalańskiej jagnięciny.
- Musimy na nią postawić, bo dzięki temu nasi hodowcy uzyskaliby lepszą cenę za jagnięta, a po drugie, na nasze stoły trafiłoby bardzo dobre, zdrowe, cenione przez znawców mięso - zaznacza starosta.
Włosi już się poznali na podhalańskiej jagnięcinie.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?