Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zakopane: Rusza tatrzańska akademia kulinarna

Halina Kraczyńska
W czwartek 29 marca pod Giewontem ruszyła Tatrzańska Akademia Kulinarna. Wezmą w niej udział pracownicy naukowi zajmujący się żywieniem, kucharze renomowanych zakopiańskich hoteli, nauczyciele technologii żywienia, producenci jagnięciny oraz smakosze tego gatunku mięsa.

- Na pierwszy "strzał" idzie podhalańska jagnięcina, nasz produkt, który obecnie oczekuje na certyfikat unijny - podkreśla Andrzej Gąsienica Makowski, starosta tatrzański, który razem z Tatrzańską Agencją Rozwoju, Promocji i Kultury organizuje Akademię. - Chcemy podczas warsztatów pokazać, jak można przyrządzić ten rodzaj mięsa.

Organizatorzy mają nadzieję, że tego typu działania, jak wykłady i warsztaty w ramach Akademii - będą początkiem budowania rynku sprzedaży podhalańskiej jagnięciny.

- Musimy na nią postawić, bo dzięki temu nasi hodowcy uzyskaliby lepszą cenę za jagnięta, a po drugie, na nasze stoły trafiłoby bardzo dobre, zdrowe, cenione przez znawców mięso - zaznacza starosta.

Włosi już się poznali na podhalańskiej jagnięcinie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto