Zakopane: Rusza święto produktu regionalnego

Halina Kraczyńska
Czajkowska e-Oscypek.pl
Następny tydzień będzie należał do oscypka, naszego pierwszego polskiego produktu regionalnego, który w Unii Europejskiej uzyskał certyfikat. Jednak obok niego - jak podkreśla Krzysztof Król-Łęgowski, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury - na targach na dolnej Równi Krupowej znajdą się i inne produkty regionalnej z Polski i Europy, m.in. słodycze z Turcji, pierożki z Litwy czy kiełbasa z Rumunii.

Drugie już Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem, które odbędą się w dniach od 11 do 14 sierpnia - w tym roku przyciągnęły niemal 120 wystawców, w tym 15 z Europy.

- Na targach zostanie zaprezentowanych 25 produktów z certyfikatem - podkreśla dyrektor Król-Łęgowski.
Europejskie Targi mają przede wszystkim promować zdrową żywność, m.in. nasz oscypek, bundz i bryndzę.
W ostatni dzień targów, 14 sierpnia na Równi Krupowej odbędzie się Festiwal Oscypka, podczas którego rozstrzygnięty zostanie konkurs na najlepszy oscypek. O zwycięstwo rywalizują najlepsi bacowie z całego Podhala.

Starosta Makowski idzie na senatora

Mniej wina w Europie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie