Zakopane. Rozpoczęły się Targi Produktów Regionalnych [ZDJĘCIA]

red.Zaktualizowano 
Miody naturalne, krówki miodowe, chałwy, wędliny i rozmaite chleby na zakwasie i wiele więcej. Wszystko naturalnie robione znaleźć można na Targach Produktów Regionalnych, jakie w niedzielę rozpoczęły się w Zakopanem. To jedyne takie wydarzenie dla miłośników ekologicznej i tradycyjnej żywności.

Europejskiej Targi Produktów Regionalnych odbywają się w tym roku już po raz 10. - W tym roku przyjechało do nas 200 wystawców, zarówno tych produkujących żywność, ale i rękodzieło. Mamy wystawców z Polski i zza granicy - mówi Helena Buńda z Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury, która organizuje targi.

Targi dla smakoszy

Ideą targów jest prezentowanie produktów, które są znane z dawien dawna, ale na marketowych półkach próżno ich szukać. To produkty, które są tradycyjne dla różnych regionów, czy to Polski, czy innych krajów. Tak jak oscypek, czy bryndza podhalańska, które są wyrabiane na Podhalu i tylko z tym rejonem kojarzone .

- Z roku na rok jest coraz większa moda na takie jedzenie. A to z tego względu, że są to produkty zdrowe, wytwarzane tradycyjną metodą. Wiadomo, że taki produkt kosztuje więcej niż typowe produkty z marketów produkowane w wielkich fabrykach. Ale ludzie są gotowi więcej zapłacić, aby kupić produkt pewny, ekologiczny, zdrowy i na dodatek smaczny - mówi Helena Buńda.

Dlatego zakopiańskie targi dla wielu stały się już obowiązkowym punktem w czasie letniego wypoczynku. - Ja przyjeżdżam do Zakopanego co roku od kilku lat. I zawsze staram się przyjechać w sierpniu. To ze względu na pogodę, ale i właśnie na tą imprezę. W ubiegły roku wywiozłem stąd tradycje nalewki. W tym roku mam zamiar kupić miody tradycyjne. Wystarczą mi na cały rok - mówi Antoni Mrugiewicz, turysta z Kielc.

W tym roku na targach można znaleźć m.in. miody, krówki i ciastka z naturalnych miodów, czekoladki, pierogi, mięso, pasztety, kiełbasy, smalec, pieczywo. Jest także sporo napojów procentowych naturalnie wyrabianych - nalewki, piwa, mocniejsze trunki.

Gospodynie też są

Oprócz producentów na targach pojawiły się także koła gospodyń wiejskich - z Podhala, ale także z innych rejonów Polski.

- My przyjechaliśmy z ziemi lubelskiej. Nasze koła gospodyń wiejskich przygotowały to z czego ziemia lubelska słynie. Czyli cebulasz lubelski, produkt z certyfikatem Unii Europejskiej. Mamy sporo soków naturalnych, a także pierogi i wyroby z kaszy, z których również słynie nasz region - mówi Małgorzata Olechowska z Lokalnej Grupy Działania „Kraina wokół Lublina”.

Góralskie gaździny z kolei przygotowały kiszkę z grulami, pierogi z bryndzą, czy szpinakiem. - Mamy napój krachlę, a także zupę sałaciorkę. To nasze tradycyjne wyroby. Takie jak dawniej u nas ludzi jadali na co dzień - mówi Sylwia Lolej z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku.

Koła Gospodyń Wiejskich serwują zarówno dania na ciepło, jak i na zimno. Można u nich także degustować tradycyjne nalewki.

Świecidełka i ubranka

Na targach pojawili się także twórcy ludowi. Na stoiskach można znaleźć mnóstwo wyrobów z porcelany - garnków, mis, czy małych elementów dekoracyjnych. Jest także sporo wyrobów haftowanych, czy robionych na drutach. Są kosmetyki naturalne, czy ubrania z naturalnych elementów. To zarówno wyroby polskich twórców, jak i zza granicy.

Na koniec targów oscypek

Europejskie Targi Produktów Regionalnych potrwają do najbliższego czwartku. Stoika handlowe można znaleźć na górnej Równi Krupowej. Czynne są one codziennie od godz. 11.

- Na zakończenie targów odbędzie się Festiwal Oscypka. Startują w nim podhalańscy bacowie, którzy posiadają uprawnienia do wyrabiania oscypka certyfikowanego przez Unię Europejską. W trakcie festiwalu jury wybierze najlepszego oscypka roku - zapowiada Helena Buńda.

Po targach, festiwal...

Gdy w czwartek na górnej Równi zakończą się Targi Produktów Regionalnych, na dolnej Równi rozpocznie się 51. Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich.

To cykliczna impreza, na którą zjeżdżają zespoły folklorystyczne z różnych stron świata. Przez kolejny tydzień będą one występowały w namiocie festiwalowym, jaki powstanie na dolnej Równi Krupowej. Koncerty zaproszonych zespołów będą odbywały się codziennie.

Wokół zaś namiotu stanie wioska festiwalowa, gdzie również będzie można znaleźć stoiska z twórcami ludowymi.

Czytaj także

WIDEO: ZAKAZ WSTĘPU

Wideo

Materiał oryginalny: Zakopane. Rozpoczęły się Targi Produktów Regionalnych [ZDJĘCIA] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3