Kto przyszedł w niedzielne popołudnie do remizy OSP na Stasikówce, głodny na pewno z niej nie wyszedł... W ten dzień już 14. rok z rzędu odbył się bowiem doroczny konkurs potraw regionalnych.
Bogato zastawione stoły zaprezentowały gaździny ze wsi wchodzących w skład gminy Poronin. Nie zabrakło na nich ani tradycyjnych dań góralskich, jak moskole, tarcioki czy pieczona baranina, ani też egzotycznych połączeń smakowych. Bez wątpienia potrawą, która wzbudziła wielkie zainteresowanie, była podana przez gospodynie pieczeń z sarny.
W konkursie udział wzięło 6 drużyn: Stasikówka, Poronin, Bustryk, Kościelisko, Suchy Las i Mokrsko (dwie ostatnie z zaprzyjaźnionej Wielkopolski). Największym kunsztem wykazały się gaździny z Poronina, które własnoręcznie nakarmiły zebranych aż 58 swoimi daniami, do których dodatkowo dołożyły 11 nalewek alkoholowych i 7 ciast.
- Uwielbiam tę imprezę - mówił w niedzielę Andrzej Stoch, gość konkursu. - Tylko tu można zjeść takie rarytasy i napić się dobrej nalewki za dokładnie... zero złotych.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?