Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Zakopanem ruszyły kontrole sanepidu

Łukasz Bobek
O kontrolach w pensjonatach, czystości i przygotowaniu do sezonu rozmawiamy z Beatą Trojańską, szefową zakopiańskiego sanepidu.

Mają teraz Państwo pełne ręce roboty przed sezonem. Dużo jest w naszym powiecie zgłoszonych miejsc do wypoczynku dzieci i młodzieży?
Do chwili obecnej jest już ok. 260 turnusów zgłoszonych. To dane z elektronicznej listy kuratorium oświaty, na którą ośrodki są zobowiązane wpisać swoje turnusy. Są one pod bieżącym nadzorem sanitarnym. Kontrole dotyczą zarówno okresu, gdy już wypoczywają tam koloniści, ale także okresu w czasie roku szkolnego, bo przecież te ośrodki działają cały rok.

Co sprawdzacie w czasie takiej kontroli?
Przede wszystkim bierzemy pod uwagę przestrzeganie przepisów sanitarno-higienicznych zarówno w części hotelowej, jak też w części żywieniowej, czyli w kuchni i jadalniach. Gdy przy obiektach znajdują się miejsca rekreacji, np. baseny, ogródki do zabawy, piaskownice czy huśtawki, również te miejsca są przez nasze służby wnikliwie sprawdzane.

Czyli można powiedzieć, że jest to taka kompleksowa kontrola całego ośrodka.
Tak, rzeczywiście tak to wygląda.

Rozumiem, że do tego przyglądacie się także pracownikom pensjonatów.
Załoga musi mieć stosowne orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych, zwłaszcza ta pracująca przy żywności. Każdy pracownik musi być zdrowy i być dopuszczony do pracy przez lekarza medycyny pracy. Takie badania są sprawdzane przy każdej naszej kontroli.

Już pierwsze kontrole przeszły. Jak Pani ocenia stan przygotowania tych obiektów?
Generalnie jest bardzo dobrze, choć czasami zdarzają się małe nieprawidłowości. Np. brak zachowania bieżącej czystości, drobne nieprawidłowości przy żywieniu, ale są one na bieżąco usuwane. Generalnie można powiedzieć, że przez ostatnie lata nie tylko standard, ale i świadomość kwaterodawców zdecydowanie się podniosły. To nas cieszy.

Badacie także wodę czy żywność?
Tak, woda jest kontrolowana przez nas praktycznie przez cały rok. Również serwowane dania są pod stałą kontrolą. Dotyczy to nie tylko ośrodków, które chcą przyjmować grupy dzieci lub młodzieży, ale także każdego innego ośrodka, który oferuje wyżywienie.

To ważna informacja przede wszystkim dla rodziców dzieci, które jadą na kolonie.
Dlatego też my jako stacja sanitarno-epidemiologiczna zawsze jesteśmy w stanie takiej informacji o danym obiekcie udzielić. Nieraz zdarza się, że dzwonią do nas rodzice i wypytują, czy dany obiekt przeszedł kontrolę sanitarną i jaki był jej wynik.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto