Większość rodziny Karpielów to doskonali kucharze. Zarówno seniorka rodu Zofia, jak i jej syn Jan - znany architekt i muzyk regionalny - z nożem w ręku czuli się wczoraj bardzo dobrze. W mgnieniu oka pokroili wszystkie składniki, które następnie zawinęli w placki i tortilla była gotowa.
- Z tortillą poszło mi łatwo, bo to niemal tradycyjne góralskie danie - śmieje się Jan Karpiel- Bułecka. - Mieszkańcy Podhala nauczyli się je robić od Meksykanów, z którymi pracowali w Chicago. Na co dzień jem jednak zazwyczaj co innego - dodał.
Trochę gorzej w czasie wczorajszego pokazu poszło Sebastianowi Karpielowi Bułecce. Autor hitu "Boso" przyznał, że rzadko sam dla siebie gotuje.
- Zarówno w czasie pobytu w Warszawie, jak i wtedy, kiedy jestem na Podhalu, stołuję się głównie w restauracjach - mówi muzyk. - Moją ulubioną potrawą jest sushi.
Zakopiańskie targi Gastro- Hotel potrwają pod Giewontem do jutra. Wejść na halę wystawową, która została zorganizowana w miejscowej sali gimnastycznej, może każdy. Warto, bo liczni wystawcy przygotowali szereg pokazów, prezentacji oraz degustacji dzieł kucharzy i cukierników.
- Z tego miejsca nikt nie wyjdzie z pustym brzuchem - śmieje się współorganizator imprezy Krzysztof Król Łęgowski, dyrektor z Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem.
Wybieramy Superkota! Zgłoś swojego zwierzaka i zgarnij dla niego nagrody!
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Krakowa. Zapisz się do newslettera!
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?