Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Schab pieczony z jałowcem od Joanny Brodzik, idealny przepis na Dzień Matki 2022. Schab tradycyjnie odcinany jak u mamy i babci

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Joanna Brodzik dzieli się tradycyjnym przepisem na pieczony schab z jałowcem. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad na Dzień Matki 2022.
Joanna Brodzik dzieli się tradycyjnym przepisem na pieczony schab z jałowcem. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad na Dzień Matki 2022. Małgorzata Genca/PolskaPress/Anna Grudzińska-Sarna | Jedzenie Jest Piękne
Joanna Brodzik to znana aktorka, a także autorka książki kucharskiej „Umami. Opowieści i przepisy”. Na jej kartach dzieli się historią swojej rodziny i przyjaciół związaną z kuchnią. Pokazuje, jak ona sama poprzez gotowanie rodzinnych potraw przedłuża pamięć o najbliższych osobach. Przedstawiamy przepis na tradycyjny schab pieczony z jałowcem, idealne danie na zbliżający się Dzień Matki 2022. Zrób ukochanej mamie przyjemność i przygotuj dla niej to pyszne danie. Sprawdź, dlaczego schab od Joanny Brodzik jest odcinany?

W skrócie

Joanna Brodzik pochodzi z Krosna Odrzańskiego. Znana jest z ról filmowych i serialowych. Wśród wielu z nich można wymienić takie produkcje jak „Graczykowie”, „Magda M.” i „Dom nad rozlewiskiem”. Jej pasją, którą realizuje na co dzień, jest gotowanie.

Schab pieczony i anegdota rodzinna

Joanna Brodzik w książce „Umami” opublikowanej przez Wydawnictwo Znak, w rozdziale poświęconym schabowi pieczonemu z jałowcem przytacza rodzinną anegdotę dotyczącą obcinania go z obu stron. Zaciekawiło ją, dlaczego było to praktykowane przez lata. Przy tym pokazała, że warto zgłębić historię potraw, aby móc wprowadzić drobne zmiany na przyszłość. Gdy nie żyła już jej babcia, Joanna Brodzik postanowiła zrobić sama domowy przepis na świąteczny schab pieczony z dodatkiem jałowca.

- Telefonuję więc do Mamy: „Kupujesz cały schab, ścinasz go z jednej strony…” – dyktuje mi przez telefon. Zapisałam i pytam: „Ale dlaczego ten schab obcinasz?”. Mama mówi: „No obcinam, zawsze obcinam, Babcia obcinała”. Ale mnie to wcale nie zadowala! „No dobra, ale dlaczego? Jak ten schab obcinasz, to przy obsmażaniu sok z niego wypływa i jest bardziej suchy, niż gdyby go usmażyć w całości”. Niby przyznała mi rację, ale ucięła: „Słuchaj, Babcia obcinała, ja obcinałam, ty sobie rób, jak chcesz…, ale też powinnaś obciąć”. Poprosiłam więc, żeby zadzwoniła do wujka, najmłodszego brata Babci. Wujek stwierdził, że on się do kuchni nie miesza, on tylko degustuje. Odesłał nas do cioci z Zamościa: „Ciociu, dlaczego Babcia ten schab obcinała?” A ciotka, która cudownie po kresowemu zaciąga, mówi: „Aj, dziecko, bo ona, jak wrócili z Sybiru, to miała jedną jedyną znalezioną po Niemcach żeliwną brytfankę. Za małą na cały schab”. Okazało się, że Mama przez wiele lat obcinała schaby tylko dlatego, że Babcia obcinała, bo jej się nie mieściły do garnka! Oto siła rodzinnej tradycji. Wytropienie tej historii było dla mnie iskrą uruchamiającą pomysł na książkę, którą właśnie czytasz – relacjonowała Joanna Brodzik.

Na koniec zdradziła, że znając tę historię, uważniej wkłada schab do brytfanki. Hołdując tradycji, odcina go z jednej strony. Wybiera mniej śliczną, przerośniętą stronę mięsa, z której kotlety, rozbite cieniutko jak pergamin, smakują najlepiej.

Schab pieczony z jałowcem (tradycyjnie odcinany) przepis by Moma od Joanny Brodzik

Joanna Brodzik poprzez gotowanie przedłuża rodzinną tradycję.
Joanna Brodzik poprzez gotowanie przedłuża rodzinną tradycję. Anna Grudzińska-Sarna | Jedzenie Jest Piękne

Schab

Akcesoria:

  • głęboka brytfanka do pieczenia
  • folia aluminiowa
  • woreczek strunowy

Składniki:

  • 2 schaby (ok. 1,3 kg)
  • opakowanie suszonych jagód jałowca
  • 3 duże główki czosnku
  • 3/4 opakowania przyprawy do gulaszu
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki estragonu
  • 1 łyżka cząbru
  • 2 łyżki tymianku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka oleju

Jak zrobić pieczony schab?

Przygotowanie:

  1. Dokładnie wymieszaj 3/4 szklanki oleju z przyprawą do gulaszu, ziołami roztartymi w palcach (dla pobudzenia aromatu), sosami i przeciśniętymi przez praskę 7 dużymi ząbkami czosnku.
  2. Pozostały czosnek obierz i pokrój w skośne plasterki o jednym boku grubszym (2–3 mm).
  3. Mięso ponakłuwaj co 2–3 cm ostrym nożem na głębokość około 1,5 cm, a następnie nadziej naprzemiennie czosnkiem i jagodami jałowca.
  4. Tak przygotowany schab natrzyj marynatą ziołowo-olejową, przełóż do worka strunowego, dokładnie zamknij i włóż na noc do lodówki.
  5. Nazajutrz obsmaż zamarynowane mięso ze wszystkich stron na dużej patelni.
  6. Pozostałą marynatę wraz z 1/4 szklanki oleju przelej do brytfanny i przełóż do niej mięso.
  7. Naczynie wstaw do nienagrzanego piekarnika i nastaw go na 200°C.
  8. Po 35 minutach przełóż schab na drugą stronę, podlej wrzącą wodą do wysokości 3/5 mięsa i szczelnie przykryj naczynie folią aluminiową.
  9. Co 25 minut obracaj mięso i piecz pod przykryciem. Schab będzie gotowy po 2,5–3 godzinach.

Przepis z książki „Umami” Joanny Brodzik udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak.

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Schab pieczony z jałowcem od Joanny Brodzik, idealny przepis na Dzień Matki 2022. Schab tradycyjnie odcinany jak u mamy i babci - Strona Kuchni

Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto