Na ten dzień przez ostatnie 6 i pół miesiąca czekała cała masa serowych smakoszy. W miniony poniedziałek (23 kwietnia) na Podhalu ponownie rozpoczął się sezon wypasu owiec. Co za tym idzie, znów będzie można kupić prawdziwy owczy oscypek. Na Podhalu od wieków przyjęło się, że bacowie wychodzą z owcami na halę nie wcześniej jak w dniu Świętego Wojciecha (23 kwietnia). Gdy już tam dotrą, to zostaną na pastwiskach aż do 29 września (świętego Michała Archanioła). W tym czasie będziemy mogli kupić pysznego oscypka, bundz, korbace, redykołki czy bryndzę. Jeśli wybierzemy się na zakupy do samych bacówek, będziemy mieć niemal pewność, że dostaniemy oryginalne sery z mleka owczo-krowiego. Te powinniśmy też kupić na Krupówkach czy pod Gubałówką, ale tutaj istnieje już większe ryzyko, że zostaniemy oszukani i dostaniemy do ręki krowi ser.
Wideo
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!