Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale...
fot. pixabay.com

Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Trwa sezon m.in. na konferencje i węgierki. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców

Czas na szarlotkę

Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki). Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz również

Opolski poseł na czele resortu spraw wewnętrznych

Opolski poseł na czele resortu spraw wewnętrznych

Boniek mocno skrytykował zimowy transfer Legii. "Gdzie oni go znaleźli?"

Boniek mocno skrytykował zimowy transfer Legii. "Gdzie oni go znaleźli?"

Polecamy

Wyśmienite polędwiczki drobiowe na obiad. Nawet niejadki proszą o dokładkę

Wyśmienite polędwiczki drobiowe na obiad. Nawet niejadki proszą o dokładkę

Skandaliczna jakość lodów w polskich lodziarniach. Tak cię oszukują!

Skandaliczna jakość lodów w polskich lodziarniach. Tak cię oszukują!

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze