Ponownie ruszył sezon na oscypki. Oto ciekawostki o tym popularnym serze

red.
Na hali owce doi się dwa razy dziennie. Tę trudną pracę wykonują pomocnicy bacy - juhasi. Mleko trafia do wiaderek
Na ten dzień czekała cała masa serowych smakoszy. W poniedziałek (27 kwietnia) na Podhalu ponownie rozpoczął się sezon wypasu owiec. Co za tym idzie, znów będzie można kupić prawdziwy owczy oscypek. Na Podhalu od wieków przyjęło się, że bacowie wychodzą z owcami na halę nie wcześniej jak w dniu Świętego Wojciecha (23 kwietnia). Gdy już tam dotrą, to zostaną na pastwiskach aż do 29 września (świętego Michała Archanioła).

FLESZ - Polacy czytają więcej?

W tym czasie będziemy mogli kupić pysznego oscypka, bundz, korbace, redykołki czy bryndzę. Jeśli wybierzemy się na zakupy do samych bacówek, będziemy mieć pewność, że dostaniemy oryginalne sery z mleka owczo-krowiego. Te powinniśmy też kupić na Krupówkach, czy pod Gubałówką.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie