Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) to choroba zakaźna wywołana...
fot. fot. Getty Images

Po czym poznać, że wątroba choruje? Te objawy mogą oznaczać marskość, wirusowe zapalenie, a nawet stłuszczenie wątroby! Na co zwrócić uwagę?

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW)

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) to choroba zakaźna wywołana przez wirusy. Szacuje się, że w Polsce zakażonych WZW typu C jest 200 tys. osób, a rocznie przybywa 2500-3500 nowych przypadków.

Wyróżnia się dwie postaci wirusowego zapalenia wątroby typu C – ostrą i przewlekłą. W 15-45 proc. przypadków dochodzi do samoistnej eliminacja wirusa, a u pozostałych chorych rozwija się przewlekłe WZW. Zakażenie wirusem zapalenia wątroby zazwyczaj przebiega bezobjawowo, z tego względu chorobę często nazywa się „cichym zabójcą” lub „skrytym zabójcą”, a dolegliwości pojawiają się najczęściej przy zaawansowanym stadium choroby.

Symptomy, które mogą świadczyć o ostrym WZW typu C:

• gorączka,
• utrata apetytu,
• zmęczenie,
• mdłości i wymioty,
• ból brzucha,
• ciemna barwa moczu,
• odbarwione, jasne stolce,
• bóle mięśni i stawów,
• żółte zabarwienie gałek ocznych.

Zobacz również

Nie żyje Mirosław Rataj, były naczelny Gazety Lubuskiej i prezes Wydawnictwa Lubpress

Nie żyje Mirosław Rataj, były naczelny Gazety Lubuskiej i prezes Wydawnictwa Lubpress

Tak kibice wspierali Wisłę Kraków. Rozśpiewane trybuny, piękne oprawy!

Tak kibice wspierali Wisłę Kraków. Rozśpiewane trybuny, piękne oprawy!

Polecamy

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi