Pieniny. W górach rozpanoszyły się stada jenotów. Przyrodnicy się martwią

Tomasz Mateusiak
Tomasz Mateusiak
Polscy i słowaccy przyrodnicy pracujący w Pienińskim Parku Narodowym po obu stronach granicy biją na alarm! Ich zdaniem w Pieninach bardzo mocno rozmnożył się... jenot. Zwierzę, którego naturalnym środowiskiem jest Azja czuje się w górach na polsko - słowackim pograniczu bardzo dobrze i nie ma tu naturalnych wrogów. Jego obecność to jednak bardzo duże zagrożenie dla zwierząt naturalnie występujących w tym obszarze. najbardziej zagrożone są ptaki, które jenoty zjadają a także lisy, które mogą od jenotów zarażać się chorobami.

Film (nagrany fotopułapką) pokazujący jenoty podczas żerowania nagrały służby Pienińskiego Parku Narodowego na Słowacji. Jak mówią tamtejsi przyrodnicy zwierzęta te widziane są w parku narodowym zarówno po polskiej jak i słowackiej stronie Dunajca od dawna.

- Zdjęcia z fotopułapek i znaleziska martwych osobników (np. potrąconych przez samochody) świadczą o tym, że populacja jenota w naszym terenie rośnie - mówi dziennikarzom słowackiego dziennika SME Vladimir Klc - dyrektor Pienińskiego Parku Narodowego u naszych południowych sąsiadów. - Nie znamy ich dokładnej liczby. Wcześniej jednak na całej Słowacji myśliwi łapali około 70 jenotów rocznie, w 2017 roku liczba ta wzrosła do około 300, a w 2018 roku do 875..

Zdaniem przyrodników to bardzo zła informacja, że jenoty w Pieninach czują się tak dobrze. To bowiem gatunek niezwykle inwazyjny, który wypiera z tych naturalnych siedlisk dotychczasowych lokatorów. Jenoty zjadają tez ptaki, które żyją w Pieninach naturalnie oraz przenoszą groźne patogeny, które dla nich nie są już groźne, ale np. dla lisów będą zabójcze.

Niestety na dzień dzisiejszy nie wiadomo jak walczyć z plagą jenotów. Zwierzęta te trudno odstrzelić w dużej liczbie bo prowadzą bardzo skryty i głownie nocny tryb życia.

Skąd w Pieninach wziął się jenot? Naturalnie zwierzę to żyje głównie na terenach Japonii, Mandżurii, Wietnamu i wschodniej Syberii.

Do Europy trafił jako zwierzę nadające się do hodowli futerkowej w 1939 roku. Stamtąd jego hodowla rozszerzyła się następnie na zachód. Pierwsze osobniki żyjące dziś dziko w Europie uciekły w latach 40 z hodowli na Łotwie.

Czytaj także

Jeszcze więcej śniegu i mrozu pod koniec tygodnia

Wideo

Materiał oryginalny: Pieniny. W górach rozpanoszyły się stada jenotów. Przyrodnicy się martwią - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie