MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podhalańskie moskole według Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

Podhalańskie moskole według Agnieszki Delkowskiej

Składniki
2 kilogramy ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
ok. 1/2 kg mąki pszennej

Składniki na masło ziołowo-pomidorowe

masło
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku
5 pomidorów suszonych w oleju

Wykonanie

Ziemniaki najlepiej uklepać w misce i podzielić na 4 części. Usunąć jedną (dodajemy ją do zagniatania) i w miejsce po ziemniakach wsypać tyle mąki, żeby dokładnie wyrównała się mąka z ziemniakami. Dołożyć usuniętą część i wyrobić zwarte ciasto. Uformować cienkie placuszki i smażyć na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
Masło ziołowo-pomidorowe. Kostkę masła połączyć z drobno posiekaną pietruszką (1/2 pęczka), koperkiem (1/2 pęczka), ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę i 5 pomidorami suszonymi w oleju. Wymieszać masło i podawać go na ciepłe moskole.

Zobacz również

Tak kibice Puszczy Niepołomice wspierali zespół w Zabrzu. Zdjęcia

Tak kibice Puszczy Niepołomice wspierali zespół w Zabrzu. Zdjęcia

Tragiczny wypadek autobusu MPK. Jest ruch prokuratury

Tragiczny wypadek autobusu MPK. Jest ruch prokuratury

Polecamy

Pierwsze zdjęcia Liama Hemswortha jako Geralta z Rivii – zaskoczeni?

Pierwsze zdjęcia Liama Hemswortha jako Geralta z Rivii – zaskoczeni?

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie