MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

W tym konkursie na pracę plastyczną można wygrać wakacje. To inicjatywa Solidarności

W tym konkursie na pracę plastyczną można wygrać wakacje. To inicjatywa Solidarności

Młode Orlen Cellfast Wilki wygrały pierwszy raz

Młode Orlen Cellfast Wilki wygrały pierwszy raz

Polecamy

Magiczny napój na wzdęcia podczas upałów. Masz go w swojej kuchni

Magiczny napój na wzdęcia podczas upałów. Masz go w swojej kuchni

7 najtańszych miast Europy na wakacyjne wycieczki. Polska króluje w nowym rankingu!

7 najtańszych miast Europy na wakacyjne wycieczki. Polska króluje w nowym rankingu!

Najwyższa emerytura w Małopolsce. Gdzie wypłacana? Kwota przyprawia o zawrót głowy!

Najwyższa emerytura w Małopolsce. Gdzie wypłacana? Kwota przyprawia o zawrót głowy!