Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Króluje pstrąg, czyli rybia gorączka przed świętami

Tomasz Mateusiak
Tomasz Mateusiak
Podtatrze - kraina miłośników pstrąga! Takie hasło reklamowe od dziś z powodzeniem może promować góry. Miejscowi sprzedawcy ryb twierdzą bowiem, że w tym roku nastąpił przełom i na stołach wigilijnych góralski częściej od karpia pojawi się właśnie znany z naszych potoków pstrąg. To tej ryby sprzedaje się teraz najwięcej. Dotychczasowy lider spadł na drugie miejsce, ale na razie na tej pozycji jest niezagrożony. Co prawda są ludzie, którzy po przełamaniu się opłatkiem będą zajadać dorsza, sandacza, łososia, doradę czy nawet... rekina. Tego typu "ekstrawagancje" na wigilijnym stole to nadal jednak rzadkość.

Stało się. Przez ostatnie lata pisaliśmy, że coraz więcej Podhalan kupuje na wigilię pstrągi. Ostatecznie swoisty wyścig pomiędzy tradycyjnym karpiem i od kilku lat wypierającym go pstrągiem do tej pory wygrywała pierwsza ryba. W tym roku stało się inaczej.

W hodowlach rybnych pod Tatrami w tym roku tradycyjny karp przegrał ze... "smakiem"

- Przed świętami sprzedajemy zdecydowanie więcej pstrągów niż karpi - mówi Bartłomiej Machaj, właściciel gospodarstwa rybnego w Jurgowie na Spiszu. - Spory ruch widać juz od kilku dni. Świeżego karpia z czystej wody też mamy. Sprzedaje się dobrze, ale jednak z pstrągiem przegrywa.

- Tradycja powoli przegrywa ze smakiem - śmieją się pracownicy gospodarstwa rybnego U Sitarza w Zakopanem. Tutaj też hitem jest pstrąg. - Indywidualny klient kupuje go najwięcej, bo jest najsmaczniejszy. Są też rodziny, które kupują na kolację wigilijną po pstrągu na głowę i jednego karpia dla zachowania tradycji. Kobiety podają go w galarecie lub w potrawce "po żydowsku" jako drugie danie.

Niezależnie jednak jaką rybę ostatecznie podamy na tę uroczystą wieczerzę, warto sprawdzić, czy będzie ona dla nas zdrowa. Specjaliści przekonują, że wszystko, co kupimy przed świętami, w tym karpie i pstrągi, można jeść ze spokojem. Radzą jednak także, by pytać sprzedawców ryb, czy mają na swój produkt odpowiednie dokumenty.

- Pamiętajmy, że każdy sprzedawca ryb powinien mieć certyfikat od powiatowego lekarza weterynarii świadczący o tym, że jego produkty nadają się do spożycia - mówi naczelnik nowotarskiego sanepidu Jolanta Bakalarz. - Takiego kwitu powinniśmy zażądać głównie na bazarach. Na dobrą sprawę nie wiemy bowiem skąd pochodzą sprzedawane tam ryby. Bezpieczniej jest kupować w sklepach i gospodarstwach rybnych. W gospodarstwach sami zobaczymy w jakich warunkach odbywa się hodowla - dodaje inspektor, która jak co roku tak i teraz przeprowadziła właśnie szereg kontroli w miejscach gdzie sprzedawane są ryby.

Ale przedświąteczna tradycja powoli odchodzi, też ta związana z kupnem ryb. - Coraz mnie jest już ludzi, który kupują żywe ryby do wiaderek a potem wypuszczają je do wanien - mówi Bartłomiej Machaj. - Teraz gros klientów prosi, by zabić im ryby na miejscu. Ale osoby z "tradycyjnym podejściem" jeszcze się zdarzają.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto