Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten sposób parzenia kawy polega na podgrzewaniu wody w...
fot. Elesban Landero Berriozábal/unsplash.com

Jaki ekspres do kawy? Przelewowy, ciśnieniowy, na kapsułki, french press czy kawiarka? Jak parzenie kawy wpływa na jej zalety zdrowotne?

Kawiarka

Ten sposób parzenia kawy polega na podgrzewaniu wody w specjalnym stalowym dzbanku, zwanym kawiarką, kafetierą lub makinetką, który składa się z dwóch połączonych komór. Wrzątek przechodzi z dolnego zbiornika do górnego, przelewając się przez warstwę kawy, a uzyskany napar nazywany jest moką. Metoda przygotowania przypomina nieco parzenie espresso, z tą różnicą, że ten drugi napar sporządza się za pomocą pary wodnej o wysokim ciśnieniu. Jednak z porównaniu z kawą „ciśnieniową”, ta z kawiarki nie zawiera aż tak dużo przeciwutleniaczy. Ponieważ czas kontaktu wody z kawą jest krótki, a temperatura w miarę stała, do naparu nie przechodzi tak wiele związków podrażniających żołądek, jak w przypadku dłuższego gotowania. Co więcej, działanie zmniejszające zagrożenie rozwojem raka prostaty udowodniono tylko dla kawy przygotowanej bez filtra.

Zobacz również

Ciężkie chwile LKS Skołyszyn. Pięć goli Przełęczy Dukla

Ciężkie chwile LKS Skołyszyn. Pięć goli Przełęczy Dukla

Od 6 maja przejazd i przejście pod wiaduktem na ul. Szczecińskiej będą zamknięte

Od 6 maja przejazd i przejście pod wiaduktem na ul. Szczecińskiej będą zamknięte

Polecamy

Przegląd kwietnia w Zakopanem

Przegląd kwietnia w Zakopanem

W Jabłonce i Nowym Targu będą pokazy kaskaderów, drifty, ogień i monster trucki

W Jabłonce i Nowym Targu będą pokazy kaskaderów, drifty, ogień i monster trucki

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby