Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Średniowieczny dwór królewski...
fot. Widok Krakowa w Kronice Hartmanna Schedla, 1493

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Średniowieczny dwór królewski

W Krakowie do lokacji miasta w 1257 dieta nie ulegała większym modyfikacjom. Uprawiano śliwę, czereśnię i wiśnię. Do najpopularniejszych zbóż należały owies, proso, jęczmień i żyto. Podstawą diety była bezapelacyjnie kasza.

Do tego raczono się polewkami przyrządzanymi ze szczawiu i komosy oraz sałatkami z roślin. Leczono się ziołami: rumiankiem, dziurawcem, makiem oraz chmielem, a nawet syropami na kaszel.

W XII-XIII w., dzięki upowszechnieniu zboża i młynów, chleb znalazł się także na stołach warstw biedniejszych. Był wyznacznikiem zamożności: bogaci spożywali biały chleb, bułki i ciasta, biedni zaś jedli chleb z mąki razowej i jęczmienia bądź owsa.

Zobacz również

5 niesamowitych atrakcji Chorwacji. Mało kto o nich wie

NOWE
5 niesamowitych atrakcji Chorwacji. Mało kto o nich wie

Ministra ds. równości komentuje weto prezydenta. Co dalej z pigułką „dzień po”?

TYLKO U NAS
Ministra ds. równości komentuje weto prezydenta. Co dalej z pigułką „dzień po”?

Polecamy

Tomasz Szczerba jedynym kandydatem na burmistrza Wojkowic

Tomasz Szczerba jedynym kandydatem na burmistrza Wojkowic

Nowe funkcje Google Maps z SI i nie tylko – przydadzą się każdemu

Nowe funkcje Google Maps z SI i nie tylko – przydadzą się każdemu

Noworodek trafił do szpitala w Gorzowie. Jest w ciężkim stanie. Rodzice z zarzutami!

Noworodek trafił do szpitala w Gorzowie. Jest w ciężkim stanie. Rodzice z zarzutami!