MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Owoce te są znakomitym źródłem antocyjanów i witaminy A,...
fot. nikkimeel/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Wspierają wzrok

Owoce te są znakomitym źródłem antocyjanów i witaminy A, które poprawiają ostrość wzroku. Naukowcy zaobserwowali, że podawanie ekstraktu z czarnej porzeczki korzystnie wpływa na plamkę żółtą oka i zmniejsza ryzyko jej zwyrodnienia. Badacze sugerują również, że profilaktyczne jedzenie czarnych porzeczek może w pewnym stopniu zapobiegać powstawaniu jaskry.

Zobacz również

Menedżer Roku: Fundamentem tego biznesu są ludzie. Zarówno pracownicy, jak i klienci

Menedżer Roku: Fundamentem tego biznesu są ludzie. Zarówno pracownicy, jak i klienci

Ogromny pożar zboża pod Gorzowem. W akcji dziesięć zastępów straży i samolot

NOWE
Ogromny pożar zboża pod Gorzowem. W akcji dziesięć zastępów straży i samolot

Polecamy

Polskie muzeum jednym z najpiękniejszych na świecie! Tak wybrali eksperci

Polskie muzeum jednym z najpiękniejszych na świecie! Tak wybrali eksperci

Philips. Bezprzewodowe lampy czołówkowe

Philips. Bezprzewodowe lampy czołówkowe

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami