Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czy drogi comber jagnięcy zastąpi turystom góralburgera i oscypka?

Tomasz Mateusiak
Pod Tatrami otwarto nowy szlak kulinarny. Dzięki niemu odwiedzimy restauracje, w których kucharze przygotowują najlepsze górskie jedzenie

Jagnięcina z batatami, pstrągi z rydzami, gęsi z brusznicą i knedlami czy młoda kozina z crumblami lub sarna w kukurydzianym musie... Oto podhalańska kuchnia na miarę XXI w.!

W Zakopanem zaprezentowano właśnie nową atrakcję turystyczną Podhala. To przewodnik po 30 najlepszych restauracjach regionu, w których kucharze, pod pieczą m.in. mistrza Roberta Sowy, wyczarowali prawdziwe kulinarne perełki. Czy wyprą one z menu podhalańskich karczem kiełbasy z rusztu, smażone oscypki lub góralburgery, którymi zajadają się turyści?

- Dziś mija rok od chwili gdy rozpoczęliśmy nasz kulinarny eksperyment. Jestem przekonana, że udał się w 100 procentach. Wreszcie można zjeść na Podhalu rzeczy nie tyle pyszne, co wybitne - uważa Agata Wojtowicz, prezes Tatrzańskiej Izby Gospodarczej i jedna z inicjatorek powstania szlaku kulinarnego "Smaki Podhala". To między innymi ona rok temu ściągnęła na Podhale znanego warszawskiego kucharza Roberta Sowę, który wraz z Sylwestrem Lisem (szef kuchni w hotelu Bukovina) przez 12 miesięcy organizował szkolenia dla kucharzy z 30 restauracji z całego Podhala (od Szaflar do Witowa), które zgłosiły się do programu.

- Na koniec każdy lokal musiał przygotować trzy dania - mówi Grażyna Kocyłowska, dyrektorka hotelu Tatra Chalet w Zakopanem. - Oceniała je specjalna kapituła (m.in. Sowa, Wojtowicz czy starosta Andrzej Gąsienica Makowski), która wybrała najlepsze z nich. I to właśnie to danie będzie promowane w przewodniku. W naszym przypadku to grillowany comber jagnięcy.

Jak dodają pomysłodawcy szlaku, warto odwiedzić wszystkie znajdujace się na nim lokale i spróbować nagrodzonych dań. Kucharze podpisali specjalne oświadczenie, że przez 2 lata potrawy nie znikną z ich kart, a także, że będą wytwarzane z najlepszych produktów.

Niestety, jest też zła wiadomość dla smakoszy z ograniczonym budżetem. Większość wyróżnionych dań jest droga. Wspomniany comber w Tatra Chalet kosztuje 98 zł za porcję.
"Smakom Podhala" patronowała "Gazeta Krakowska".

Oto 30 wyśmienitych dań, które znalazły się na szlaku kulinarnym "Smaki Podhala"

A Filet z pstrąga na rydzach z tarciokami i kapustą duszoną na winie - Karczma "U Furtoka", Biały Dunajec.
A Grillowane szpadki z jagnięciny - Restauracja "Litworowy Staw", Białka Tatrzańska.
A Polędwica & rostbef wołowy z móżdżkiem cielęcym, musem z ziemniaków i chipsami z marchwi i topinamburu - Restauracja "Morskie Oko" hotel Bukovina, Bukowina Tatrz.
A Pulpeciki jagnięce w borowikach z kaszą jaglaną, podawane w kosorku z oscypka - Karczma "Szymkówka", Bukowina Tatrz.
A Polędwiczki z sarny marynowane w polnych ziołach, podane z runem leśnym, ziemniakiem pieczonym, chipsami warzywnymi i kukurydzianym puree - Karczma "Tatrzański Bór", Małe Ciche - Lichajówki.
A Zupa borowikowa z hałuskami - Restauracja "Sichlański Dworek", Murzasichle.
A Wędzony pstrąg z gałązkami tymianku - Restauracja "U Studniara", Murzasichle.
A Baranina pieczona z kością - Karczma "Muzykancko" , Poronin.
A Pieczeń barania z moskolem i grillowaną cukinią - Karczma "Rąbanica", Poronin.
A Pieczony filet z kaczki z wędzonymi jabłkami w sosie żurawinowo- winnym, podawany z kluskami nadziewanymi bryndzą i oscypkiem - Karczma "Zadyma", Szaflary.
A Gruszka na biszkopcie wypełniona bakaliami muśniętymi śliwowicą, w akompaniamencie gałki lodów śmietankowych - Restauracja "Witowianka", Witów.
A Młoda kozina z musem z wędzonych jagód, kaszą gryczaną z posmakiem kawy zbożowej oraz crumblami z mąki żytniej i orzechów laskowych - Karczma "Ziębówka", Witów.
A Gulasz barani - Hotel "Redyk", Ząb.
A Gicz z jelenia w grzybowym sosie z kremowym pęczakiem i glazurowanymi buraczkami w śmietanie - Hotel "Mercure Kasprowy", Zakopane.
A Koza na dziko, czyli młoda kozina duszona z jarzynami, skąpana w sosie własnym z nutą litworu, podana z moskolami - Restauracja"Bąkowa Zohylina Wyźnio", Zakopane.
A Pizza z bundzem i jagnięciną - Bar "La Playa", Zakopane.
A Grillowany i podwędzany comber z jagnięciny podhalańskiej na musie z suski sechlońskiej, puree z batatów z oscypkiem i grillowanymi borowikami - Hotel "Tatra Chalet", Zakopane.
A Udo gęsie confit, serwowane z knedlami nadziewanymi brusznicami i puree z czerwonej kapusty - Hotel "Crocus", Zakopane.
A Pierogi z jagnięciną - Hotel Restauracja "Gazdowa Kuźnia", Zakopane.
A Rolowana gęś podhalańska z kaszą, podawana na góralskich tarciokach - Restauracja "Góralski Dworek", Zakopane.
A Golonka podhalańska - Restauracja "Dwór Karolówka", Zakopane.
A Krem z buraków z nutą oscypkową i pierogami z jagnięciną - Restauracja "Mała Szwajcaria", Zakopane.
A Torcik z kaszanki na karmelizowanym jabłku z dodatkiem musu chrzanowego w nakryciu z sałaty - Restauracja "Villa Marilor", Zakopane.
A Pstrąg górski wędzony bukowym drewnem - Karczma "Przy Młynie", Zakopane.
A Polędwiczki wieprzowe na moskolu w sosie serowym - Karczma "Nosalowy Dwór", Zakopane.
A Goleń jagnięca z kością, duszona w papryce, selerze naciowym i pomidorach - Karczma "Sabała", Zakopane.
A Polewka bryndzowa z kluseczkami i chrupkim boczkiem - Restauracja "Staro Izba", Zakopane.
A Schab ze śliwką łącką z grulanymi kluskami nadziewanymi bryndzą i kawałkami świeżej mięty oraz ogórkami kiszonymi z żurawiną i miodem - Karczma "Szymaszkowa", Zakopane.
A Polędwiczka po cepersku - Restauracja "U Wnuka", Zakopane. A Kwaśnica z wędzonym żeberkiem - Restauracja "Zakopiański Dwór", Zakopane.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto