Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co zamiast drożdży? Czym zastąpić drożdże w domowych wypiekach?

Redakcja
Pixabay
O tym, że drożdże są niezbędne w kuchni, wie każdy, kto próbował swoich sił w pieczeniu. Na szczęście istnieją składniki, które z powodzeniem mogą zastąpić drożdże w różnego rodzaju słodkich wypiekach czy w przygotowywaniu ciasta do pizzy. Sprawdźcie, co można użyć zamiast drożdży!

Drożdże: deficyt drożdży w sklepach

Ze względu na epidemię koronawirusa, zakaz wychodzenia na zewnątrz i zamknięcie wielu instytucji i sklepów, każdy z nas chce się jak najlepiej zaopatrzyć i zebrać jak największą ilość zapasów. Okazuje się, że jednym z najchętniej kupowanych produktów są właśnie drożdże. Obecnie znalezienie drożdży w sklepach spożywczych graniczy z cudem. Są tego dwie przyczyny. Z jednej strony ludzie wykupują drożdże, aby potem zrobić z nich własne, świeże pieczywo i nie musieć wychodzić po nie na zewnątrz. Z drugiej strony, ze względu na zamknięcie granic, pojawił się problem z dostawami. Niektóre sklepy, gdzie jeszcze można kupić drożdże, wprowadziły limity sztuk na jedną osobę, aby produkt nie rozchodził się w kilka minut po dostawie.

Czym zastąpić drożdże? Chleb i bułki bez drożdży

Zrobienie chleba bezdrożdżowego jest bardzo łatwe. Do wypieku pieczywa zamiast drożdży można użyć zakwasu chlebowego. Taki zakwas wykonuje się z mąki i wody. Najpierw do czystego słoika należy wlać wodę i dosypać taką samą ilość wody. Słoik przykrywa się ściereczką i odstawia w ciepłe miejsce. Kolejnego dnia należy odlać część mieszanki i znów dolać wodę i wsypać mąkę, w takich samych ilościach jak na początku. Taką procedurę trzeba powtarzać przez pięć dni. Piątego dnia zakwas jest już gotowy i możemy z niego przygotować pyszny chleb! Do zakwasu chlebowego najlepiej nadaje się mąka żytnia lub pszenno-żytnia. Natomiast do słodszych wypieków lepiej sprawdzi się zakwas z mąki pszennej.

Co zamiast drożdży do pizzy?

Sprawa zastąpienia drożdży w cieście do pizzy jest nieco trudniejsza. Aby przygotować pulchne i miękkie ciasto do pizzy drożdże wydają się niezbędne. Na szczęście da się zrobić pizzę nawet gdy cierpimy na brak drożdży w naszej kuchni. W takim wypadku na ratunek przychodzi proszek do pieczenia. 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sól mieszamy ze sobą w misce. Następnie dodajemy do tego 1/3 szklanki oliwy i 2/3 szklanki mleka i zagniatamy na gładkie ciasto. Co prawda może nie wyjść ono tak puszyste i miękkie jak ciasto z drożdży, ale i tak nada się do zrobienia pysznej pizzy. Jeśli przygotujemy do niej aromatyczny sos pomidorowy i przykryjemy ją ulubionymi dodatkami, nawet nie poczujemy różnicy.

Co zamiast drożdży? Lista składników do zastąpienia drożdży

Zamienników drożdży jest wiele. Co prawda nie wszystkie mogą być użyte do wszystkiego, ale łatwo sprawdzić, do czego dany zamiennik się nada. Oprócz zakwasu chlebowego i proszku do pieczenia, drożdże można zastąpić także:

Sodą oczyszczoną – zmieszana z płynami o kwaśnym odczynie jak kefir, jogurt czy maślanka, idealnie nada się do spulchniania wypieków. Soda nadaje się najlepiej do przygotowania różnego rodzaju słodkich placków czy racuchów.

Amoniakiem – użyty do pieczenia nadaje ciastu zasadowy odczyn. Nie jest stosowany zbyt często, ale z braku laku warto go wykorzystać. Najlepiej nadaje się do wypieku niektórych rodzajów ciastek, na przykład amoniaczków czy amerykanów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto