Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chleb orawski jako produkt tradycyjny

Tomasz Mateusiak
Stowarzyszenie Rozwoju Orawy złożyło właśnie w urzędzie marszałkowskim w Krakowie wniosek o wpisanie tradycyjnego chleba orawskiego na listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego. Górale przekonują, że produkowany u nich chleb zasługuje na takie wyróżnienie, bo jest niepodobny do wypieków z innych części naszego województwa.

- Chleb orawski wypiekany jest z mąki żytniej lub pszennej, która musi wyrosnąć na zakwasie. Do ciasta dodaje się też gotowane ziemniaki - mówi Małgorzata Wójtowicz, etnolog z Muzeum Orawskiego Parku Etnograficznego w Zubrzycy Górnej. - O jego wyjątkowości przesądza jednak sposób pieczenia. Według starych przepisów bochenki w piecu powinny leżeć na... liściach kapusty. W zależności od wsi są one surowe lub kiszone - dodaje pani etnolog.

- Bardzo bym chciał, by nasz chleb dostał miano produktu regionalnego - mówi Paweł Pluta, właściciel piekarni w Zubrzycy Dolnej. - Wówczas moglibyśmy go produkować i sprzedawać w całym województwie. Ja sam chlebek orawski piekę już od kilku lat. Klienci bardzo go sobie chwalą - dodaje piekarz.
Decyzja o tym, czy chleb orawski dostanie certyfikat produktu tradycyjnego województwa małopolskiego, zapadnie pod koniec lutego. Wówczas w Małopolskim Urzędzie Marszałkowskim zbierze się przyznające ten tytuł gremium ekspertów.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto