Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp limonkowy...

12 potraw na Wigilię polecają Makłowicz, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa. Tradycyjny karp, pierogi, barszcz 23.12.2023

Karp limonkowy

Przepis dla: 4 osób

Składniki:

* 4 płaty karpia podzielone na mniejsze kawałki
* 80 g mąki
* pęczek kolendry
* 2 sztuki limonki
* 2 sztuki szalotki
* 2 ząbki czosnku
* posiekane chili
* 3 łyżki octu ryżowego
* 50 ml tłuszczu do smażenia
* sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Dopraw karpia solą i pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej tłuszcz (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż karpia. Jak ryba zacznie robić się złota, dodaj ocet i łyżkę wody.

2. Następnie, po wierzchu, posyp całość posiekaną kolendrą, czosnkiem, skrojonymi szalotkami, solą, pieprzem i pokrojoną papryczką chili.

3. Na koniec wyciśnij sok z limonki, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Podawaj z ziemniakami, sałatą i limonką do wyciśnięcia na rybę.


Autor przepisu: Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni

Zobacz również

Żużlowa pierwsza liga. Składy na niedzielny mecz Polonii z Orłem w Bydgoszczy

Żużlowa pierwsza liga. Składy na niedzielny mecz Polonii z Orłem w Bydgoszczy

DOZ Maraton Łódź. Biegi najmłodszych dostarczyły nie lada emocji. Wyniki i zdjęcia

DOZ Maraton Łódź. Biegi najmłodszych dostarczyły nie lada emocji. Wyniki i zdjęcia

Polecamy

Prezes ORLEN S.A.: Grupa ORLEN będzie przewidywalna i przejrzysta

Prezes ORLEN S.A.: Grupa ORLEN będzie przewidywalna i przejrzysta

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów