Spis treści
- Muchomor sromotnikowy
- Borowik szatański
- Muchomor plamisty
- Hełmówka jadowita
- Mleczaj wełnianka zwany również nibyrydzem oraz rydzem fałszywym
- Muchomor czerwony
- Maślanka wiązkowa
- Tęgoskór cytrynowy zwany również cuchnącym i fałszywą truflą
- Muchomor cytrynowy
- Muchomor Jadowity
- Maślanka wiązkowa
- Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
Muchomor sromotnikowy
Borowik szatański
Borowik szatański zwany również diablikiem lub szatanem. Występuje w lasach liściastych, gównie dębowych i bukowych. Spotkać go można od lipca do października.
To bardzo rzadki okaz objęty ścisłą ochroną. W Polsce występuje tylko w południowej części kraju.
Grzybiarze amatorzy często mianem borowika szatańskiego nazywają również inne gatunki takie jak: borowika ponury, borowika ceglastopory czy też borowika purpurowego.
Muchomor plamisty
Muchomor plamisty zwany również pstrokatym lub cętkowanym.
Występuje głównie w lasach liściastych, ale i w iglastych. Spotkać go można od lipca do listopada.
Muchomor plamisty jest silnie trującym grzybem zawierającym kwas ibutenowy i muscymol, które prowadzą do uszkodzeń układu nerwowego.
Najczęstszymi objawami zatrucia są: nudności, wymioty, rozwolnienie, a także halucynacje, zaburzenia wzrokowe oraz utrata przytomności.
Grzyb ten często bywa mylony jest z jadalnym muchomorem czerwieniejącym i twardawym.
Hełmówka jadowita
Hełmówka jadowita zwana również obrzeżoną rośnie głównie na obumarłych drzewach takich jak świerki i sosny. Spotkać ją można od sierpnia aż do pierwszych przymrozków.
Grzyb ten często jest mylony przez zbieraczy z łuszczakiem zmiennym.
Mleczaj wełnianka zwany również nibyrydzem oraz rydzem fałszywym
Muchomor czerwony
Maślanka wiązkowa
Maślanka wiązkowa zwana również maślanką jadowitą lub łysiczka trująca. To bardzo pospolity gatunek, który rośnie masowo w kępkach głownie przy konarach drzew liściastych.
To jedne z najbardziej pospolicie występujących grzybów blaszkowych w Polsce, aż od wiosny do późnej jesieni.
Maślanka wiązkowa bywa często mylona z jadalną maślanką łagodną.
Tęgoskór cytrynowy zwany również cuchnącym i fałszywą truflą
Jest bardzo pospolity w Polsce. Przeważnie występuje na piaszczystych glebach w lasach iglastych oraz na obrzeżach lasów i poboczach dróg leśnych.
Muchomor cytrynowy
Muchomor cytrynowy to pospolicie występujący w Polsce trujący gatunek grzyba. Pojawia się od lata do jesieni, praktycznie w każdym rodzaju lasu.
W surowej postaci może stanowić śmiertelne zagrożenie życia. Muchomor cytrynowy jest lekko trujący, ale pomylenie go w celach kulinarnych z zielonawym czy jadowitym byłoby zabójcze.
Dość dobrą cechą diagnostyczną muchomora cytrynowego jest zapach surowych ziemniaków.
Muchomory te zawierają bufoteninę, związek wyizolowany pierwotnie w czasie I wojny światowej z jadu ropuch (stąd nazwa), a występujący też u ssaków i działający psychodelicznie. W 2010 roku włoski lekarz Enzo Emanuele z zespołem wykrył, że u osób z autyzmem i schizofreników występuje wyższe stężenie tej substancji w moczu.
Muchomor Jadowity
Muchomor Jadowity zwany również muchomorem białym występuje głównie w górskich lasach iglastych pod świerkami i sosnami. Spotkać go można od lipca do października.
Objawy zatrucia są takie same jak w przypadku muchomora sromotnikowego.
Muchomor jadowity bywa bardo często mylony z młodymi pieczarkami. Dlatego pieczarki należy zbierać wyłącznie wtedy gdy się rozwiną.
Maślanka wiązkowa
Powoduje głównie zaburzenia trawienne spowodowane podrażnieniem i zapaleniem śluzówki układu pokarmowego. Objawy: bóle brzucha, mdłości, wymioty, biegunka i wzdęcia. Objawy pojawiają się nie później, niż 3 godz. po spożyciu grzybów i po jakimś czasie (często już po dwóch dniach) mijają, zazwyczaj bez trwałych następstw[4]. Z powodu bardzo gorzkiego smaku zatrucia tym grzybem są jednak rzadkie.
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
- Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
- Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
- Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
- Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
- Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
- Na trasę Kraków - Oświęcim przez Spytkowice i Brzeźnicę wrócą pociągi
- Ćwiczenia w Zatorze. Scenariusz jak z hollywoodzkiego filmu
- Marzenia się spełniają. Dowiódł tego policjant z Oświęcimia
- Ograniczenia na „internie” w szpitalu w Oświęcimiu? WIDEO
- Na drodze S1 od Oświęcimia do Bielska widać już mosty, wiadukty i asfalt
- Finał Igrzysk Historycznych na zamku w Oświęcimiu. WIDEO
Park Rozrywki Energylandia w Zatorze - Rollercoastery
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?