MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjeść lody w Zakopanem? Odkryj miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Zakopanem
Polecane lodziarnie w Zakopanem badmanproduction
Dowiedz się, gdzie zlokalizowane są lodziarnie w Zakopanem. Z pewnością wszyscy kojarzą lody z sezonem letnim. Chyba nikt nie wyobraża sobie gorącego, słonecznego dnia bez tego ożywczego deseru. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Zakopanem.

Spis treści

Gdzie znaleźć lodziarnie w Zakopanem?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Zakopanem

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Zakopanem, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Zakopanem?

Różnorodność rodzajów tego popularnego deseru jest duża. Latem w wielu miejscach znajdują się lodziarnie serwujące lody:

  • amerykańskie, czyli tzw. świderki

  • włoskie

  • gałkowe

  • sorbety

Na ogół lody robi się z gotowych proszków z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Możemy jednak spotkać w Zakopanem lodziarnie, w których podobnie, jak dawniej wykonuje się produkt z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały pierwsze lody?

Po raz pierwszy w starożytnych Chinach wspominano o deserach z mleka, owoców i lodu. Lodami delektowali się także nieliczni mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek wykwintny i trudny w wykonaniu ze względu na konieczność pozyskiwania lodu z wysokich gór.

W Renesansie włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z solą i lodem zmrozi się on i w ten sposób powstaną lody. Pierwsza prawdziwa lodziarnia pod nazwą Cafe Procope pojawiła się we Francji w 1686 roku.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto