Żywiec: Zielone Świątki pod Grojcem i... jajecznica z 4. tysięcy jaj [ZDJĘCIA]
– Chociaż impreza „Zielone Świątki pod Grojcem” organizowana jest po raz pierwszy, to tak naprawdę jest nawiązaniem do wielowiekowej tradycji, albowiem w tradycji góralskiej w dniu Zielonych Świątek pali się ogniska i smaży jajecznicę – wyjaśnia Marek Regel, dyrektor Miejskiego Centrum Kultury w Żywcu, pomysłodawca imprezy.
Specjalnie na tę okazję do Żywca ze Skoczowa została sprowadzona olbrzymia patelnia, na której kucharze z restauracji „Piwiarnia Żywiecka” w Żywcu usmażyli jajecznicę z 4000 jajek.
– Proszę się jednak nie obawiać, że dla kogoś jajecznicy zabraknie. Jeśli zajdzie taka potrzeba, oczywiście zwiększymy liczbę smażonych jajek – uspokajała Teresa Krasowska z Piwiarni Żywieckiej.
Dla wszystkich wystarczyło.
Burmistrz Żywca Antoni Szlagor był jednym z kucharzy
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?