Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkia uczta na Stasikówce

Tomasz Mateusiak
Za nami kolejna edycja imprezy, w czasie której góralki z Podhala zapraszają publiczność na wielkie biesiadowanie przy regionalnych potrawach.

Kto przyszedł w niedzielne popołudnie do remizy OSP na Stasikówce, głodny na pewno z niej nie wyszedł... W ten dzień już 14. rok z rzędu odbył się bowiem doroczny konkurs potraw regionalnych.
Bogato zastawione stoły zaprezentowały gaździny ze wsi wchodzących w skład gminy Poronin. Nie zabrakło na nich ani tradycyjnych dań góralskich, jak moskole, tarcioki czy pieczona baranina, ani też egzotycznych połączeń smakowych. Bez wątpienia potrawą, która wzbudziła wielkie zainteresowanie, była podana przez gospodynie pieczeń z sarny.
W konkursie udział wzięło 6 drużyn: Stasikówka, Poronin, Bustryk, Kościelisko, Suchy Las i Mokrsko (dwie ostatnie z zaprzyjaźnionej Wielkopolski). Największym kunsztem wykazały się gaździny z Poronina, które własnoręcznie nakarmiły zebranych aż 58 swoimi daniami, do których dodatkowo dołożyły 11 nalewek alkoholowych i 7 ciast.
- Uwielbiam tę imprezę - mówił w niedzielę Andrzej Stoch, gość konkursu. - Tylko tu można zjeść takie rarytasy i napić się dobrej nalewki za dokładnie... zero złotych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto