(© TVN)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Składniki:
* karp w dzwonkach
* 1 jajko
* mąka 10 dkg
* pół papryczki chili
* 1 papryka żółta
* 1 pomidora sok z połowy grejfruta
* pół cebuli
* ząbek czosnku
* natka pietruszki
* 100ml śmietany kremówki
* pół litra piwa pszennego
* ćwierć kostki masła
* oliwa z oliwek
* starta skórka w połowy cytryny
* sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:
Salsa:
Na oliwie z oliwek obsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno pokrojony czosnek.
Do tego dodajemy drobno pokrojony pomidor i paprykę. Podsmażamy kilka minut. Potem wlewamy sok z połowy grejfruta. Całość dusimy kilka minut i zalewamy kremówką. Salsę redukujemy do odpowiedniej gęstości, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i otartą skórkę z cytryny.

Dzwonki z karpia:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, dodajemy łyżkę masła i kładziemy karpia obtoczonego w jajku i bułce. Obsmażamy równomiernie z obu stron. Następnie wlewamy na patelnię ok. 50 ml piwa. Chwilę dusimy. Później osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na talerz. Do wnętrza dzwonka wkładamy wcześniej przygotowaną salsę.

Wszystkim czytelnikom "GK" życzę smacznego.
Polecam Maciej Koźlakowski




Zobacz zmagania zawodników w morderczym biegu z Ronda Kuźnickiego na szczyt Kasprowego Wierchu

Czytaj także

    Komentarze (0)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!