Nie ma nic zaskakującego w stwierdzeniu, że cukier nie jest zdrowy. Jak się jednak okazuje cukier zawarty w owocach oraz słodkich napojach może mieć szkodliwy wpływ na pracę naszego mózgu i zdolność zapamiętywania. Badania, które przeprowadził prof. Fernando Gomez-Pinilla z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles dowiadują, że fruktoza, czyli cukier, o którym mowa, odbija się na aktywności setek genów w mózgu. Zaburzenie ich pracy może prowadzić do chorób układu nerwowego, takich jak alzheimer, czy depresja.

Wpływ fruktozy na mózg. Badania amerykańskich naukowców



Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wykazali, że przyczyną chorób wywołanych przez zmiany genetyczne w mózgu może być fruktoza, czyli cukier, który towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Występuje w postaci syropu glukozowo-fruktozowego - w słodyczach, jogurtach, serach, pieczywie, wędlinach i szeregu innych produktów. Fruktozę znajdziemy również w owocach, czy warzywach.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadzili badania na szczurach, które miały dowieść jaki jest wpływ fruktozy na mózg. Gryzonie zostały nauczone jak wychodzić z labiryntu, po czym podzielono je na trzy grupy.

Przez sześć tygodni:
  • jedna grupa otrzymywała wodę słodzoną z taką samą ilością fruktozy, jaka odpowiada wypijaniu codziennie 1 litra gazowanego napoju
  • druga grupa otrzymywała taką samą ilość fruktozy, ale również dietę bogatą w DHA (DHA to kwas omega-3, niwelujący negatywne skutki działania fruktozy)
  • trzecia grupa nie otrzymywała ani fruktozy, ani DHA.




Po sześciu tygodniach szczury znów trafiły do labiryntu. Wynik badań? Zwierzęta, które dostawały fruktozę miały problem ze znalezieniem wyjścia z pułapki, najwidoczniej nie pamiętając drogi do wyjścia. Jej przebycie zajmowało im dwa razy dłużej, niż szczurom, które nie piły napoju z fruktozą. Grupa, która otrzymywała napój wraz z DHA osiągała podobne wyniki do grupy, której fruktozy nie podawano. Pokazuje to, jak istotną role odgrywa DHA w zapobieganiu skutków przyjmowania fruktozy.

Naukowcy akademiccy przeanalizowali również 20 tysięcy genów ze szczurzych mózgów. Jak się okazuje, pod wpływem cukru, ponad 700 genów znajdujących się podwzgórzu, czyli ośrodku odpowiedzialnym za kontrolę metabolizmu, oraz ponad 200 w hipokampie, biorącym udział w procesie zapamiętywania, pracowało gorzej niż u zwierząt odżywianych zdrowo.

Zmienione geny występują też u ludzi


Zmiany w genach odpowiadających za regulowanie procesów metabolicznych, komunikacji międzykomórkej i reakcji zapalnej mogą prowadzic do rozwoju choroby Parkinsona, depresji, a także choroby dwubiegunowej.

Dwa geny, zbadane przez uczonych - występują także u ludzi. To Bgn i Fmod i najprawdopodobniej wywołują kaskadowe zmiany w kolejnych.



Moda na fruktozę: jest tania


Fruktoza cieszy się dużym powodzeniem wśród wytwórców żywności z tego względu, że jest tania i łatwa w zastosowaniu przemysłowym. Sposobem jej otrzymania jest wytworzenie syropu glukozowo-fruktozowego, uzyskiwanego z kukurydzy.

Fruktoza przez organizm człowieka jest metabolizowana w wątrobie, jednak jej nadmiar staje się przyczyną otyłości.

Co z owocami?


Fruktoza występuje w warzywach i owocach, które powszechnie są uznawane za zdrowe. Znajduje się w nich także błonnik, który spowalnia jej przyswajanie, co jest dla organizmu korzytniejsze, niż spożywanie cukru sztucznie dodawanego.

Należy jednak zachować racjonalne podejście i zbilansowaną dietę. Lekarze nie zalecają jeść owoców wieczorami - uwalnianie cukrów pobudza, a to może powodować problemy z zasypianiem. Ile cukrów znajduje się w owocach? Zobacz w galerii.

Dieta i odżywianie

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w Polityce Prywatności. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!