20.07.2006
Redakcja terenowa Gazety Krakowskiej i Radia Kraków w Zakopanem w wyniku przeprowadzonego śledztwa dziennikarskiego ostatecznie odkryła tajemnicę najpopularniejszego produktu Podhala. Goście zebrani koło namiotu w koncu mogli dowiedzieć się wszystkiego o... oscypku. Nasz specjalny gość starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski, największy smakosz i ekspert w zakresie rozpoznawania prawdziwego oscypka, wyjawił całą prawdę o tym wspaniałym serze.
— Przede wszystkim zaznaczyć trzeba, że oscypek, który wkrótce otrzyma certyfikat UE, to tradycja Podhala. Pucenie oscypka, czyli jego powstawanie, wiązało się z muzyką i śpiewem góralskim, który temu towarzyszył — zaznaczył starosta. — Oscypek jest tylko z mleka owczego, ale obecnie wyrabiane są także sery z mleka krowiego.
Starosta tatrzański następnie z aptekarską dokładnością przedstawił odwiedzającym nas turystom wszystkie cechy, jakie powinien mieć oscypek z mleka owczego. Andrzej Gąsienica-Makowski dokonał „przekroju” tego podhalańskiego skarbu od kształtu, przez wygląd skórki, kolor sera wewnątrz i wielkość pęcherzyków, aż po zapach i smak.
Na zakończenie wizyty poddaliśmy naszego gościa próbie. Starosta tatrzański musiał rozpoznać, czy oscypek, który mu podaliśmy, jest owczy czy krowi. Oscypek okazał się mieszany, z mleka owczego i krowiego. Starosta Gąsienica-Makowski egzamin zaliczył na piątkę.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?