Badania nie pozostawiają wątpliwości - Polacy kochają desery lodowe!

Materiał informacyjny Zaktualizowano 
Co takiego mają w sobie, że choć zimne, wzbudzają w nas tak gorące emocje? Być może sprawia to ich niezwykła „właściwość” poprawiania nam nastroju? Blisko 70% Polaków twierdzi, że tak właśnie desery lodowe wpływają na ich samopoczucie, a dla 65% z nas wspólne wyjście na lody to doskonała forma spędzania czasu z bliskimi. W towarzystwie smakują nam po prostu jeszcze lepiej, a by skusić się na lodowy deser wcale nie potrzebujemy specjalnej okazji.

72% Polaków kupuje desery lodowe bez szczególnej okazji, jak wynika z badania przeprowadzonego przez agencję badawczą Maison & Partners*, twierdząc, że właściwie… każda okazja jest dla nich dobra! Zdaniem większości respondentów deser lodowy to świetny sposób na poprawę nastroju, np. po trudnym dniu (69%), czasem słodka nagroda za mniejsze lub większe osiągnięcie, albo po prostu chwila przyjemności i oddechu, którą fundujemy sobie w codziennym zabieganiu. Najchętniej takie chwile dzielimy z innymi – dla 65% Polaków wspólne wyjście na lody to forma spędzenia czasu z bliskimi osobami. Oczywiście wśród nich szczególne miejsce zajmują dzieci, z którymi na lodowe desery wybiera się 46% badanych, zwłaszcza kiedy do uczczenia są ważne dla ich pociech osiągnięcia.

Ten społeczny i rodzinny wymiar jedzenia deserów lodowych obserwują również właściciele sieci Grycan – Lody od pokoleń – Każdego dnia w naszych lodziarnio-kawiarniach widzimy grupy kobiet, które spotykają się z jakiejś okazji, albo właśnie bez, śmieją się, rozmawiają. Albo młodych ludzi, patrzących sobie w oczy przy deserach lodowych. Ogromną radość sprawia nam też widok rodzin z dziećmi wspólnie spędzających czas, świętujących zakończenie roku szkolnego, urodziny czy świetny wynik na zawodach – komentuje Elżbieta Grycan, właścicielka sieci.

Jakie desery lubimy najbardziej?

Przede wszystkim w deserach lodowych ważne są dla nas… lody! Przy wyborze deseru najwyższą wagę przywiązujemy do ich jakości, co potwierdza 70% respondentów. Niemal tak samo ważnym czynnikiem wyboru jest smak całej kompozycji (67%). Co ciekawe, dla 83% konsumentów ważne jest, aby lody, z których przygotowywany jest deser były wytwarzane w tradycyjny, rzemieślniczy sposób. Ta rzemieślniczość według badanych oznacza przede wszystkim używanie do produkcji najwyższej jakości składników (61%) oraz ręczne metody produkcji (45%), a także wykorzystywanie rodzinnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie (43%). Gdzie szukamy takich deserów? Wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości. 90% badanych przyznało, że najlepsze desery lodowe można kupić w lodziarnio-kawiarniach Grycan i to właśnie w nich można znaleźć największy wybór lodowych kompozycji (84%).

Co na to lodziarnie?

Marka Grycan - Lody od pokoleń od lat postrzegana jest jako ekspert w przygotowywaniu lodowych deserów, które z czasem stały się jej znakiem rozpoznawczym. Wszystko wskazuje na to, że także w tym roku nie zawiodą się zarówno stali, jak i nowi bywalcy lodziarnio-kawiarni, ponieważ rozpoczęcie lodowego sezonu zapowiada się naprawdę smakowicie!

Tej wiosny proponujemy naszym gościom nowe, autorskie desery lodowe: Deser Sernik w Pomarańczach oraz Deser Bezowe Tiramisu. Podstawą obu kompozycji są Smaki Deserowe oraz ciastka i dodatki przygotowywane we własnych pracowniach cukierniczych – mówi Elżbieta Grycan, właścicielka sieci Grycan – Lody od pokoleń.

Deser Sernik w Pomarańczach od Grycana to połączenie Smaku Deserowego Sernikowe z Pomarańczą, lodów waniliowych oraz czekoladowych z kawałkami sernika tradycyjnego oraz puszystej bitej śmietany i domowej konfitury z pomarańczy. Kompozycję dopełnia dekoracja z siekanej gorzkiej czekolady oraz chrupiącej rurki waflowej.

Druga propozycja sieci to deser Bezowe Tiramisu – kompozycja Smaku Deserowego Mocca z Bezą i Gorzką Czekoladą, lodów tiramisu oraz waniliowych z puszystą bitą śmietaną, kawałkami ciastka Tiramisu oraz chrupiącymi bezikami kawowymi Całość udekorowana jest aromatycznym kakao.

Wszystkie desery serwowane w lodziarnio-kawiarniach Grycan przygotowywane są ręcznie. Ich podstawą są lody produkowane rzemieślniczymi metodami, według tradycyjnych receptur, a dekorację stanowią starannie wyselekcjonowane i przygotowane dodatki – owoce, polewy z owoców i czekolady, ciasteczka, bezy i rurki waflowe wytwarzane ręcznie we własnych pracowniach cukierniczych.

Z przyjaciółmi, czy z rodziną, na specjalną okazję, czy też zupełnie bez żadnego powodu – wyjście na deser lodowy to doskonały sposób na poprawienie nastroju… a zatem…. ruszamy na lody!

*Badanie zrealizowane przez Maison & Partners na zlecenie marki Grycan – Lody od pokoleń w styczniu 2019 r. na ogólnopolskiej próbie konsumentów kategorii deserów lodowych reprezentatywnej pod względem płci, wieku i wielkości miejscowości zamieszkania; N:1022

Wideo

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3